Hogyan készülhetnek fel az éttermek a koronavírusra? (1. rész)
A koronavírus máris megbénította a turisztikai szektort, a tőzsde bezuhant és már az éttermek is kezdik érezni a hatásokat.
Mostanra már több, mint 230.000 megbetegedésről tudunk globálisan, ebből még 73 van csak Magyarországon, de a tendenciák alapján több megbetegedésre is számíthatunk.
Habár egyenlőre az éttermeket nem kötelezték zárva tartásra hazánkban, a nemzetközi tendenciákat látva ez már csak napok (maximum hetek) kérdése. Az európai túrizmust eddig kisebb mértékben érintette a koronavírus Kínához képest, hiszen a szektor februárban még jó számokat produkált. Ám minden bizonnyal a következő 2-3 hónap szinte teljes leállást fog hozni a hazai turisztikai, illetve vendéglátó ipari egységeknek. A kínai tapasztalatok alapján csak azok az éttermek képesek működőképesek maradni hosszútávon, akik átállnak a kiszállításra.
Ám mit tehetnek azok az egységek, melyek a következő napokban és hetekben még nyitva tartanak?
Elsődleges a biztonság
A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a légneművé váló részecskék miatt akár a légtérben is veszélyes lehet. A könnyű terjedés miatt előtérbe kerül, hogy az éttermek higiénikus környezetet tartsanak fent, hiszen ha egy fertőzött kolléga rengeteg vendéget meg tud fertőzni.
Ebben a környezetben a legfontosabb odafigyelni a higiéniára. Az munkatársaknak érdemes külön oktatást tartani a változó munkakörülményekről és azokat szigorúan betartatni. A CDC például 20 másodperces kézmosást javasol. A vendéglátói szektorban különösen ajánlott az ékszereket levenni kézmosás előtt és a körmök alatt is fertőtleníteni, különösen ha az alkalmazott a konyhán dolgozik.
Meglepő módon a hivatalos források előnyben részesítik a kézmosást a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy alkoholos kézfertőtlenítő akár 5 percig is eltarthat mire sikeresen lebontja a fertőző anyagokat és ez különösen a gyorsan mozgó éttermi környezetben hátrányt jelenthet.
Fontos, hogy a beteg alkalmazottak, kisebb tünet esetén is otthon maradjanak. Folyamatosan fertőtleníteni kell a munkafelületeket is. A CDC hivatalos közleménye szerint eddig nincs bizonyíték, hogy a vírus ételen keresztül is terjedne, az éttermek számára ez fontos tényező, melyet érdemes kommunikálni vendégeik felé, hogy megőrizzék a bizalmat. Ugyanakkor a cseppfertőzés veszélye fennáll a munkavégzés során, így például a vendégekkel való érintkezéskor, készpénz kezelésekor, ezeket követően fontos, hogy mindig kezet mossanak az alkalmazottak.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
Honnan tudjuk mennyire komoly egy árvíz vagy tornádó? Elég kérni egy gofrit és kiderül.
Mikor és mennyi pizzát esznek a pentagonban, és mi következik ebből?
Mi áll az olyan cégek sikere mögött, mint a Foodora vagy éppen a Wolt?
Októberben került sor a varsói franchise expóra, Kelet-Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű kiállítására. De jövő év elején sem áll meg az élet külföldön.
Sokszor írunk Amerikáról, vagy csak úgy általánosságban a világról. De kevés tanulmány foglalkozik azzal, mit várhatunk a saját környezetünkben, városainkban.
legolvasottabb
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Megmutatjuk, kinek és miért érdemes részt venni a 2024. április 4-én megrendezésre kerülő Franchise Expo-n.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Húsz éves szünet után ismét megvetette a lábát a Wendy's az Egyesült Királyságban, és vele Európában.
A franchise szervezetek célja, hogy népszerűsítsék a franchise ötletét és biztosítsák az átláthatóságot és a magas színvonalat a piacon. Sok országban a jól ismert franchise hálózatok delegálnak képviselőket a nemzeti franchise szervezetekbe.
népszerű a fórumban
Az értékváltás szükségessége
Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...
Új támogatás innovatív kkv-knak
Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...
Fiatal vállalkozók támogatása
Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...
Még gyerekcipőben
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...
A hónap végéig nevezhet honlapjával
Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?
Kedves Mihály! Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?
Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...
Eladó a MosóMedve Wash&Dry
4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten: III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...