Hogyan készülhetnek fel az éttermek a koronavírusra? (1. rész)

Vendéglátás
Vendéglátás / A koronavírus legérzékenyebben ezt a szektort érinti
Csütörtök
2020.03.19.
Tovább növekedik a fertőzések száma Európában, ideje felkészülniük a vállalkozásoknak is, hogy ez idő alatt megfelelően tudjanak működni.
 

A koronavírus máris megbénította a turisztikai szektort, a tőzsde bezuhant és már az éttermek is kezdik érezni a hatásokat.

Mostanra már több, mint 230.000 megbetegedésről tudunk globálisan, ebből még 73 van csak Magyarországon, de a tendenciák alapján több megbetegedésre is számíthatunk.

Habár egyenlőre az éttermeket nem kötelezték zárva tartásra hazánkban, a nemzetközi tendenciákat látva ez már csak napok (maximum hetek) kérdése. Az európai túrizmust eddig kisebb mértékben érintette a koronavírus Kínához képest, hiszen a szektor februárban még jó számokat produkált. Ám minden bizonnyal a következő 2-3 hónap szinte teljes leállást fog hozni a hazai turisztikai, illetve vendéglátó ipari egységeknek. A kínai tapasztalatok alapján csak azok az éttermek képesek működőképesek maradni hosszútávon, akik átállnak a kiszállításra.

Ám mit tehetnek azok az egységek, melyek a következő napokban és hetekben még nyitva tartanak?

Elsődleges a biztonság

A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a légneművé váló részecskék miatt akár a légtérben is veszélyes lehet. A könnyű terjedés miatt előtérbe kerül, hogy az éttermek higiénikus környezetet tartsanak fent, hiszen ha egy fertőzött kolléga rengeteg vendéget meg tud fertőzni.

Ebben a környezetben a legfontosabb odafigyelni a higiéniára. Az munkatársaknak érdemes külön oktatást tartani a változó munkakörülményekről és azokat szigorúan betartatni. A CDC például 20 másodperces kézmosást javasol. A vendéglátói szektorban különösen ajánlott az ékszereket levenni kézmosás előtt és a körmök alatt is fertőtleníteni, különösen ha az alkalmazott a konyhán dolgozik.

Meglepő módon a hivatalos források előnyben részesítik a kézmosást a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy alkoholos kézfertőtlenítő akár 5 percig is eltarthat mire sikeresen lebontja a fertőző anyagokat és ez különösen a gyorsan mozgó éttermi környezetben hátrányt jelenthet.

Fontos, hogy a beteg alkalmazottak, kisebb tünet esetén is otthon maradjanak. Folyamatosan fertőtleníteni kell a munkafelületeket is. A CDC hivatalos közleménye szerint eddig nincs bizonyíték, hogy a vírus ételen keresztül is terjedne, az éttermek számára ez fontos tényező, melyet érdemes kommunikálni vendégeik felé, hogy megőrizzék a bizalmat. Ugyanakkor a cseppfertőzés veszélye fennáll a munkavégzés során, így például a vendégekkel való érintkezéskor, készpénz kezelésekor, ezeket követően fontos, hogy mindig kezet mossanak az alkalmazottak.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.