Két kórházban nyílt Indiso sóklinika

Az EU 28 tagállamában a halandóság harmadik leggyakoribb okának a légzőszervi betegségek számítanak. Az Indiso terápia remek kiegészítő terápiaként szolgálhat a gyógyulni vágyóknak, hiszen a 0,2-0,7 mikron méretű, magas koncentrációjú részecskék a legkisebb hörgőket is elérik.
Csütörtök
2018.04.05.
Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházzal és a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházzal közös kollaborációk mérföldkövet jelentenek az Indiso hálózatfejlesztés számára.
 

Évről évre egyre több beteg választja a természetes egészségügyi megoldásokat, így nő a sóterápiát előnyben részesítők száma is. Sajnos hazánkban a lakossága közel 30 százaléka szenved valamilyen légúti megbetegedésben, leggyakoribb az allergia, az asztma és a COPD. Mindezen megbetegedések kezelésére igen alkalmas lehet az Indiso egészségügyi sóterápia, hiszen az alsó- és felső légúti betegségeknek jelenleg ez a leghatékonyabb természetes, kiegészítő kezelési módszere. A gyógyszer- és mellékhatásmentes kezelés javítja az életminőséget és fontos szerepe van légzőrendszerünk állapotának rehabilitációjában. Az Indiso megannyi előnyét a hazai egészségügy is felismerte, így legújabban már az ózdi Almási Balogh Kórházban, illetve a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban is elérhetőek a szolgáltatások, mely kollaborációk mérföldkőnek tekinthetők az Indiso szemszögéből.

A magyar fejlesztésű, minősített berendezéssel végzett terápia 2007 óta érhető el és hazánkban jelenleg 15 helyszínen működik. A terápia a sóklinikák országos hálózatában, kiemelt egészségügyi intézményekkel együttműködve, orvosi javallat és kontroll mellett érhető el. A kezelések során kizárólag nagy tisztaságú, orvosi sót (99,99% NaCl) használnak. A finomra őrölt, 0,2 mikron méretű, kifejezetten magas koncentrációjú hatóanyag a legkisebb hörgőcskéket is eléri, így más, elterjedt megoldásokkal ellentétben, ez a terápia az alsó légutakban is képes kifejteni jótékony hatását. „Eredményes sóterápiát kizárólag nagy tisztaságú, 0,5 mikronnál kisebb részecske méretű, száraz porlasztással lehet végezni. Az Indisoval évekre visszanyúló személyes tapasztalatom van. Nagyon fontos kiegészítő kezelésnek tartom” – nyilatkozta Dr. Barka László gyermektüdőgyógyász professzor.

Az idén február óta üzemelő ózdi sóklinika kezelőhelyisége a kórház gyermekosztályán került kialakításra. „Intézményünk számára kiemelten fontos, hogy a napjainkban egyre nagyobb számban jelentkező megbetegedések kezelése a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Ezért az elérhető leghatékonyabb, megfelelő bizonyítottsággal és szakmai háttérrel rendelkező száraz só-inhalációs megoldást választottuk. Így a jövőben lehetőségünk lesz asztma, allergia, krupp (gégegyulladás), bronchitis és enyhébb alsó- és felső légúti megbetegedések esetén ezt a mellékhatás-mentes, természetes kezelési módszert is alkalmazni” – nyilatkozta Dr. Kós Csaba, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa.

Sátoraljaújhelyen szintén nagy reményeket fűznek a terápiához. „A terápiát és a rendelkezésre álló dokumentációt megismerve, egyértelmű volt számunkra, hogy kifejezetten hatékony, bizonyított eljárásról van szó, amely hozzá tud járulni a páciensek állapotának javulásához, de akár a megelőzésben is hatékony szerepe lehet. Sátoraljaújhelyen és környezetében a légúti megbetegedések aránya messze meghaladja az országos átlagot, így kijelenthetjük, hogy rengeteg érintettnek lehet szüksége egy ilyen korszerű, kiegészítő eljárásra. Nagyszerű lehetőség az is, hogy a Kórház betegei külön térítés nélkül juthatnak a terápiához, de térítés ellenében természetesen a város teljes lakossága számára is hozzáférhető az Indiso kezelés” – emelte ki Dr. Kovács Lajos főigazgató.

Az Indiso nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésekre, 2016 őszén pedig már a nemzetközi terjeszkedésbe is belekezdett. Gábor Tamás, az Indiso Sóklinika Kft. ügyvezetője szerint a következő években a magyarországi hálózat esetében még nagyobb növekedési ütemre lehet számítani, ezért továbbra is országszerte keresnek franchise partnereket – kiemelt területként kezelve a még meghódítatlan megyeszékhelyeket, elsősorban a dunántúli és nyugat-magyarországi régiókban.

Bár a pontos csatlakozási feltételek nem publikusak, de annyit elárult a jogtulajdonos, hogy tekintettel az intenzívebb növekedési szándékra, rugalmasabb feltételekre számíthat az, aki csatlakozni kíván a legelismertebb egészségügyi sóterápiás hálózat kötelékéhez.


Kovács Márton
journalist