2015.11.07.

Világszerte javult a kkv-k helyzete

A Világbank idei ”Doing Business 2016” jelentése alapján 122 országban javult a vállalkozói környezet tavaly.

A Világbank által (összességében 13. alkalommal) kiadott "Doing Business 2016" jelentése alapján az elmúlt évben világszerte 122 országban javult a vállalkozói környezet az adminisztrációs terhek csökkentése vagy a bürokratikus eljárások egyszerűsítésének köszönhetően. A felmérés szerint tavaly óta 85 fejlődő országban 169 üzletbarát reformot valósítottak meg, a fejlett gazdaságú országokban pedig további 62 hasonló lépésre került sor 37 államban. A legnagyobb előrelépés a vállalkozások működésére vonatkozó szabályozói környezet hatékonyságának javításában volt, egyszerűbbé váltak a szabályok, és csökkent a betartásuk költsége.

Doing Business 2016, cover Fotó Világbank

A jelentés részeként a Világbank 189 ország gazdaságát vizsgálta meg, és rangsorolta őket az alapján, hogy mennyire könnyen tudnak működni az adott országban a magánvállalatok. Magyarország a rangsor 42. helyén van, 12 helyet javítva tavalyi helyezéséhez képest (igaz a Világbank új, átdolgozott módszertant alkalmazott).

Általánosságban világszerte könnyebbé és olcsóbbá vált egy új vállalat felállítása. Míg 2003-ban átlagosan 51 nap kellett egy vállalkozás beindításához, most már 20 nap is elegendő erre. A jogi eljárásrend erősítésére 66 rendelkezést hoztak az elmúlt évben és 50 reformtervezetet valósítottak meg, amelyek megkönnyítik a vállalatok elektronikus ügyintézését.

A világranglistán megőrizte első helyét Szingapúr, amelyet Új-Zéland és Dánia követett. A legjobb tíz közé jutott még Dél-Korea, Hongkong, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Svédország, Norvégia és Finnország. Világszinten a legnagyobb fejlődést Afrika szub-szaharai régiójában érték el, itt valósították meg az összes reformlépés közel 30 százalékát. A legrosszabbul Latin-Amerika és a Karib-tenger térségének országai teljesítettek, ahol 32 országban csak 24 kedvező lépést talált a jelentés.

A Világbank felhívta rá a figyelmet, hogy az idei jelentés pontosabb, mint a korábbiak, ugyanis kétéves munkának köszönhetően bővült a vállalatok működését befolyásoló intézmények hatékonyságát mérő mutatóinak a köre, így pontosabb képet lehet kapni a valós helyzetről.

A teljes riport megtekinthető ide kattintva

Világszerte javult a kkv-k helyzete

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank