2015.05.16.

Még mindig sok a cégmegszűnés

Magyarországon a legmagasabb a cégmegszűnések aránya a régióban. A hazai cégalapítások száma 9,2 százalékkal nőtt.

Magyarországon a legmagasabb a cégmegszűnések aránya a régióban, az összes aktív magyar vállalkozás több mint negyede, 27,4 százaléka szűnt meg tavaly – derül ki a Bisnode csoport regionális elemzéséből. A nemzetközi cégminősítő MTI-hez eljuttatott csütörtöki összefoglalója szerint a cégmegszűnéseket tekintve a közép-európai régió országai közül Lengyelország a második, ahol a társaságok 18,4 százaléka, a harmadik pedig Szlovénia, ahol a cégek 8,7 százaléka szűnt meg 2014-ben. Magyarországgal ellentétben, Lengyelországban és Szlovéniában a cégalapítások száma meghaladta a megszűnésekét. Ugyanakkor tavaly Magyarországon több vállalkozás jött létre, mint egy évvel korábban, a cégalapítások száma 9,2 százalékkal nőtt.

Fotó Bisnode

Az elemzés makrogazdasági összefoglalója szerint minden közép-európai országban magasabb volt tavaly a GDP-növekedés az EU28-ak átlagánál. A legjobb eredményt 3,6 százalékkal Magyarország és 3,3 százalékkal Lengyelország érte el.

Az elemzés szerint a régióban csak három országban, Magyarországon, Szerbiában és Horvátországban emelkedett az egy hónapra jutó fizetésképtelenségi eljárások száma. A legjelentősebb növekedés Magyarországon történt, ahol a 2014. decemberi szám az előző év decemberinek két és félszerese volt.

Azért pozitív változásokról is beszámol az elemzés, makrogazdasági összefoglalója szerint minden közép-európai országban magasabb volt tavaly a GDP-növekedés az EU28-ak átlagánál. A legjobb eredményt 3,6 százalékkal Magyarország és 3,3 százalékkal Lengyelország érte el. Emellett tavaly minden közép-európai államban csökkent a munkanélküliségi ráta az előző évihez képest. A legnagyobb, 3,3 százalékos csökkenés Szerbiában, 2,5 százalékos pedig Magyarországon történt. A legjobb képet Csehország mutatta 6,1 százalékos munkanélküliséggel, ami jóval az EU28-as átlag alatt van.

A közép-európai országok közül a legmagasabb infláció Szlovéniában és Csehországban volt, de ez is elmaradt az európai átlagtól, két országban, Szlovákiában és Szerbiában viszont minimálisan csökkent az inflációs ráta értéke.

Még mindig sok a cégmegszűnés

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank