2015.01.24.

Hogyan adja el magát és vállalkozását

Nem lehetünk mindannyian kiváló értékesítők, de a vállalkozóknak képesnek kellene lenniük, hogy határozottan elmondják saját történetüket.

Az értékesítés egy kulcsfontosságú üzleti készség. Nem mindenki tudja lebeszélni a csillagokat az égről vagy alkalmas értékesítői pályára. Azonban legalább egy dolognak az értékesítésére képesnek kell lennünk, és az saját magunk. Annak képessége, hogy meggyőzzünk másokat, hogy velünk tudnak együttműködni és üzletet kötni, az a vállalkozók számára alapvető a sikerhez. A következőkben 9 tippet szedtünk össze, melyek akkor jöhetnek jól vállalkozók és cégük számára, amikor egy szobányi potenciális vevő vagy befektető előtt állnak.

Fotó PROFIT system

Meséljen el egy történetet
A vállalkozásoknak képesnek kell lenniük egy történet elmesélésére magukról. Ha elmond egy történetet, emlékezni fognak rá. Még évekkel később is emlékszünk egy film sztorijának főbb részeire, viszont számokat már nem tudnánk felidézni.

Nézzen utána közönségének
Tudni azt, hogy kihez beszél, kit céloz meg beszédével alapvető fontosságú és a ”kutatás, kutatás, kutatás” a kulcs. A Google keresések sokat elárulnak emberekről, így igazán nem lehet kifogás, hogy nem tudja, kik a tárgyaló partnerei, közönsége. Ismerje hallgatóságát, legyen tisztában vele, hogy kik ők és milyen hátterük van.

Legyen önmaga
Néhány vállalkozó színjátszó tanfolyamon is részt vesz, hogy fejlessze prezentációs képességét, mások kétes technikákat alkalmaznak, például azt képzelik maguk elé, hogy a közönség meztelen. Azonban a legtöbb üzleti szituációban a legjobb stratégia, ha egyszerűen önmagát adja. Ne féljen megmutatni gyengeségeit és erősségeit. Az emberek úgyis átlátnak azon, ha valaki másnak tetteti magát.

Gondoljon a közönségre
Senki sem akarja azt hallani, hogy ”fejezd be az aggódást”, de talán mégiscsak ez segíthet annak felismerésében, hogy a közönség legalább annyit gondol saját magára, mint az előadóra. Gondolkozzon kevesebbet azon, hogy Ön hogyan akar látszani és többet azon, hogy hogyan akarja, hogy a közönség érezze magát.

Hagyja a részleteket későbbre
Azzal, hogy a vállalkozás történetére, a ”sztorira” és a közönség érzelmi szükségleteire fókuszálunk, a kemény részleteket a végére lehet hagyni. Ne adjon át minden információt az elején, az emberek egyébként sem akarnak egyből technikai adatokat hallani. Steve Jobs volt az egyik legjobb ebben, aki a prezentációi során mindig nagy ”ecsetvonásokkal” kezdett és a végére hagyta, hogy az emberek a grafikonokat böngésszék. Mindig hagyja a részleteket a végére.

Mutassa meg szakértelmét
Az embereket szakértők erősítik meg a mindennapokban, és a vállalkozóknak kellene, hogy legyen fogásuk a termék vagy szolgáltatás egyedi értékesítési pontjára, árazására és ágazati ismeretekre vonatkozóan. Annak képessége, hogy tudást és szakértelmet tud mutatni, számtalan üzletnek segített már megnyerni fontos ügyfeleket. Legyen tisztában a területével és ne előre megírt szöveget memorizáljon. Ebben is segítségére lesz, ha a közönség és a hallgatók szükségleteire fókuszál. Az emberek őrült kérdéseket tesznek majd fel és bizarr hozzászólásokat tesznek – de menjen bele; ez egy lehetőség, hogy bizonyítsa, mennyire jól ismerni a témát.

Fedezze fel az aggályokat
A kérdések megfelelő kezelése egy terület, ahol sokan elcsúsznak. A legnagyobb hiba, amit ilyenkor vállalkozóként elkövethetünk, hogy defenzív stratégiára váltunk, és megpróbálunk érvelni mellette vagy megismételjük magunkat. A trükk felfedezni, hogy mi késztette őket a kérdés feltevésére. Meg kell próbálni megérteni a motivációjukat és rájönni, mitől érzik magukat kényelmetlenül. Lehet, hogy igazából mindent szeretnek a termékében/szolgáltatásában, kivéve ezt az egy részt.

Nem minden megállapodás éri meg
Amikor vállalkozók külföldön értékesítenek, az nem csak az egyszeri üzletkötésről szól, hanem a megfelelő személy megtalálásáról, akivel hosszú távú együttműködést, kapcsolatot építhet ki. Ha rossz partnerrel indul el, az talán végleg ellehetetleníti, ráadásul a disztribúciós partnerek túl gyakran a csillagokat is megígérik, de teljesítik csak ritkán teljesítik vállalásaikat. Ne feledje, a partnereknek kedvelniük kell Önt, ahogyan Önnek is a partnereket.

Tegyen ajánlatot
Egy jól sikerült találkozót egy következő lépés kell, hogy kövessen – sok esetben a megállapodás. Néha azonban az emberek úgy hagyják el a szobát, hogy megadnák a közönségnek a lehetőséget a vásárlásra. Térjen ki a pénzre, az árra. Az emberek gyakran elfelejtik ezt. Legitimálja az összeget, mutassa meg a lehetséges előnyöket, megtérülést és tegyen ajánlatot.

 

The Guardian Small Business Network; Franchising.hu

Hogyan adja el magát és vállalkozását

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank