2015.01.17.

Rekordszámú cégtörlés volt tavaly

Amihez kevesebb vállalkozásalapítás társult. A cégek számának csökkenése önmagában nem jelent problémát, a magas fluktuáció viszont igen.

Több mint 41 ezer cég szűnt meg Magyarországon tavaly, csaknem 25 százalékkal több mint 2013-ban – közölte  az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel. 2014-ben az Opten szerint a cégjogi és gazdasági folyamatok együttesen okozták a rekordszámú cégtörlést. Míg a megszűnt cégek száma nőtt tavaly, kevesebb – 30 ezer – céget alapítottak, így egy év alatt összesen 11 ezerrel csökkent a működő cégek száma az országban. A cégek számának csökkenése önmagában nem jelent problémát, hiszen számos szigorító intézkedés született a cégjogi környezetben és a jogalkotók nem titkolt célja a gazdaság "szürke zónájának" leépítése volt - vélekedik a közleményben Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magas fluktuáció problémát jelent.

A szakember szerint ugyanakkor a 30 ezres éves cégalapítási szám még így is "irreálisan magas egy 10 milliós országban". A helyzetet tovább színesíti, hogy az újonnan alapított cégek jelentős része korábbi vállalatokhoz kapcsolható, ami azt jelzi, hogy továbbra is sokan próbálnak "tiszta lappal" új céget alapítani, és korábbi vállalkozásukat (sokszor tartozásokkal együtt) hátrahagyni – hívja fel a figyelmet a közleményben Tóth Tamás.

Az Opten 2015-ben a tavalyinál még több, 45 ezer törléssel és a cégalapítások szinten maradásával, mintegy 30 ezer cég alapításával számol.

Tavaly továbbra is a felszámolás volt a vezető cégtörlési ok, de aránya az összes törlési ok között 40% alá csökkent. Ezzel párhuzamosan a végelszámolással megszűnő cégek száma a 2011-es 4300-ról 2014-ben 7000-re emelkedett, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig a tavalyi 15 ezerről 30 ezer fölé ugrott. A kényszertörlések gyarapodása miatt a felszámolások száma is emelkedett: a 2013-as rekord alacsony felszámolást hozó év után tavaly 32 százalékkal 18 ezerre emelkedett az ilyen eljárások száma.

Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI) – amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez – 2014-ben a csökkenő cégalapítási szám ellenére 13 százalék fölé emelkedett. Megyei bontásban tavaly a legstabilabb megyék közé tartozott Pest (Budapest nélkül), Tolna és Vas megye, a legnagyobb fluktuáció pedig Fejér, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben volt. Ágazati kitekintésben továbbra is az infokommunikációs szektor, valamint a kutató, tanácsadó cégek voltak stabilak, míg kiemelkedően magas fluktuáció volt az építőiparban és a vendéglátásban.

Rekordszámú cégtörlés volt tavaly

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank