2014.11.22.

Egyre többen állnának saját lábra

Erősödik a vállalkozói kedv Magyarországon. Függetlenség, magasabb jövedelem és önmegvalósítás a legfontosabb szempontok.

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmas foglalkoztatási formák, így az önfoglalkoztatás is. Nemcsak világszerte, de hazánkban is erősödik a vállalkozói kedv: bár vannak félelmek, egyre többen lennének önmaguk főnökei – derül ki az Amway 38 országban végzett, 2014-es nemzetközi kutatásából. Tíz magyarból négy indítana saját vállalkozást, leginkább azért, mert az önfoglalkoztatás függetlenséget jelent. Hazánkban a jövő vállalkozói elsősorban a fiatal diplomás férfiak közül kerülnek ki, de más társadalmi csoportok körében is egyre népszerűbb az önfoglalkoztatás. Az adatok szerint a vállalkozói ismeretek oktatását már az általános és középiskolákban is szívesen látnák.

Amway Global Entrepreneurship Report '14 Fotó Amway – Global Entrepreneurship Report 2014

Mit gondolunk az önfoglalkoztatásról? Miért érdemes saját lábra állni? Vállalkozónak születni kell vagy tanulható? Ezeket a kérdéseket járta körül az Amway 2014-es, 38 országban közel 40 ezer ember megkérdezésével végzett nemzetközi kutatásában.

Az Amway önfoglalkoztatásról 2010 óta rendszeresen végzett felmérésének fontos eredménye, hogy világszerte javul a vállalkozások megítélése (2013-ban 70%, 2014-ben 75% vélekedik pozitívan a vállalkozásokról), a megkérdezettek kétötöde (42%) elképzelhetőnek tartja, hogy saját lábra álljon. Magyarország is bizakodóbb: a nemzetközi eredményekkel összhangban hazánkban is egyre többen, a megkérdezettek közel kétharmada (61%) pozitívan áll a vállalkozási létformához. Ez az arány 8 százalékkal jobb az egy évvel korábban mértnél, idén megelőztük Szlovákiát, Németországot és Ausztriát is.

Amellett, hogy javult a vállalkozói létforma megítélése, a vállalkozói potenciál is jelentősen nőtt: 10 magyarból 4 el tudja képzelni, hogy önálló vállalkozásba kezdjen. A javuló tendenciák mellett ugyanakkor az adatokból az is látszik, hogy a magyarok még mindig óvatosak az önfoglalkoztatás külső feltételeivel kapcsolatban. Bár a megítélés tavaly óta némileg javult, de a döntő többség (66%) továbbra is úgy gondolja, a magyar társadalom nem igazán vállalkozóbarát.

Legfontosabb a függetlenség
Nincs főnök, többet keresünk és megvalósíthatjuk, amit szeretnénk – elsősorban ezek sarkallják a magyarokat saját vállalkozás indítására. A válaszadók szerint az önfoglalkoztatás elsődleges előnye, hogy saját magunk főnökei lehetünk (42%), de fontos szempontot jelent a kiegészítő jövedelem (31%) és az önmegvalósítás (29%) lehetősége is. Ugyanakkor sokak számára a saját cég a család, a munka és a magánélet jobb összehangolását jelenti (19%), illetve az önfoglalkoztatás esélyt teremt arra is, hogy némi kihagyás – pl. gyermekszülés - után visszatérjünk a munka világába (12%).

A fiatalok, a diplomások és a férfiak könnyebben lesznek vállalkozók
Noha a 35 év alatti magyar fiatalok közül minden második el tudná képzelni, hogy saját vállalkozást indít, 35-49 éves kor között tíz megkérdezettből már csak négy vállalná az önfoglalkoztatást, 50 felettiek körében tíz közül mindössze kettő. A férfiak nyitottabbak a saját vállalkozásra – 45 százalékuk gondolkodik önálló cég elindításában, míg a nők 30 százaléka állna saját lábra. Míg az egyetemi diplomások közül minden második válaszadó (46%) indítana vállalkozást, a diploma nélküliek körében ez az arány már kevesebb (35%).

A vállalkozás tanulható – nemcsak az elmélet, a gyakorlat is fontos
Nem kell vállalkozónak születnünk. A magyar válaszadók többsége szerint a vállalkozási ismeretek tanulhatók (61%), és vállalkozónak nem csak születni lehet (34%), a szükséges készségek elsajátíthatók. Fontos azonban a megfelelő képzés, a további lehetőségeket a tanulásban látják: a megkérdezettek többsége szerint még több, a vállalkozások indításához szükséges oktatásra lenne szükség. A vállalkozói ismeretek tanítását a megkérdezettek fele már az általános és középiskolai oktatás keretein belül is szorgalmazná. Hazánkban a vállalkozási ismeretek közül legfontosabbnak az alapvető üzleti ismeretek (pl. pénzügyi kontrolling, marketing, számítógépes alkalmazások - 43%) oktatását és a gyakorlati képzéseket (pl. üzleti tervek, üzleti versenyek/üzleti szimulációk, mini vállalati programok – 38%) tartják.

Egyre többen állnának saját lábra

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank