2014.11.08.

Hol érdemes céget vezetni?

Összességében csökkentek a magyar vállalkozások adminisztrációs terhei tavalyhoz képest. Még úgy is, hogy jelentősen megnehezült az új vállalkozások alapítása.

A Doing Business 2015 a tizenkettedik kiadása annak az évente megjelenő sorozatnak, amely a világ 189 országát rangsorolja aszerint, hogy mennyire előnyös a gazdasági környezet magánvállalkozások alapításához és vezetéséhez. A Világbank tanulmányában Magyarország az 54. helyen végzett, ezzel négy helyet javított a felülvizsgált 2014-es eredményekhez képest.

Doing Business 15 - borító Fotó The World Bank

Nem változott a helyzet a lista élén tavalyhoz képest, a Világbank idei jelentése alapján is Szingapúrban, Új-Zélandon és Hongkongban a legkönnyebb a vállalkozások helyzete, míg Dél-Szudánban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Líbiában és Eritreában a legnehezebb.

A jelentés elkészítésénél összesen 10 + 1 egyforma súllyal vizsgált felmérési szempontot vesznek figyelembe, melyek közül a hitelszerzés könnyítésénél volt a legnagyobb előrelépés az elmúlt évben. Ezen a listán Magyarország most a 17., korábban az 55. volt. Javulás volt még az adózás helyzete terén, ebben a tekintetben Magyarország a 95. helyről a 88. helyre lépett előre.

Az építési engedélyek beszerzésénél (103. hely), a szerződések érvényesítésénél (20. hely) és a fizetésképtelenné vált vállalatok helyzetének rendezésénél (64. hely) nem volt változás. Az elektromos áram beszerzésénél (162. hely), az ingatlanok bejegyzésénél (52. hely), a kisebbségi tulajdonosok védelménél (110. hely) és a határon túli kereskedelem kategóriájában (72. hely) kis romlás volt. A legnagyobb visszaesés az új vállalkozások beindításánál volt, ez nehezebbé vált, itt a 24. helyről az 57. helyre lépett vissza Magyarország. Az adminisztrációs ügyintézés ideje a régiós átlagnál gyorsabb, de a költségek nagyobbak, és arányaiban különösen nagy a minimálisan megkövetelt tőkeösszeg a vállalatalapításhoz.

Az ország helyzetét összefoglaló rövid elemzésben is kiemeli a Világbank a cégalapítás megnehezedését, mint kedvezőtlen változást, de jónak tartja a fedezett hitelügyletek új jogi szabályozását, illetve a járműadó csökkentését és egyes 2010-ben bevezetett különadók eltörlését.

Világszinten a felmérés szerint 123 államban javult a vállalkozói környezet 2013 júniusáról 2014 júniusára. Összesen 230 gazdasági reform volt, amely segítette a vállalkozásokat, ebből 145 az adminisztrációs eljárásokat egyszerűsítette, 85 a jogbiztonságot növelte. 

Hol érdemes céget vezetni?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank