Őszinte elismerés – a jó morál titkos hozzávalója

Minden embernek megvan a saját ”értékelési nyelve” vagy jelrendszere, és minden egyes nyelven belül vannak specifikus tettek, amelyeket a személy a legjobban értékel.
Szombat
06.09.2014
A dolgozók kilépésének egyik fő oka az, hogy nem érzik magukat értékesnek. Holott a munkahelyi fluktuáció sokba kerül, az elismerés pedig szinte semmibe.
 

A dolgozók gyakori munkahely-változtatása, a munkaerő vándorlás (fluktuáció) a legkevésbé hatékony üzleti költség. A termelékenység visszaesése, a kapcsolódó veszteségek, sérülések a vásárlókkal és kereskedőkkel, a munkahelyi morálra gyakorolt negatív hatásai és a (tovább)képzési idő mind jelentős költséget termelnek egy cég számára.
Emellett, manapság gyakorlatilag minden vállalkozásnak ”többet kell elérnie kevesebből”. Az erőforrások mindenhol szűkösek, míg a verseny egyre nagyobb. Ez egy hatalmas mértékű stresszt eredményez a szervezeten belül, elsősorban azon menedzserek, vezetők és az első vonalban lévő alkalmazottak között, akik munkaórája és felelőssége tovább nő.

A magasabb kereslet kevesebb erőforrással történő kiszolgálása tökéletes recept a stresszre, ami hosszú távon kiégéshez, elkedvetlenedéshez és magasabb fluktuációhoz vezet. Számtalan tanulmány kimutatta már, hogy az egyik fő oka a dolgozók kilépésének az, hogy nem érzik magukat értékesnek vagy megbecsültnek.
A következőkben bemutatunk néhányat azok közül a módok közül, melyekkel tartalmasan és hatásosan kommunikálhatja megbecsülését kollégái, csapattársai felé anélkül, hogy mindez különösebb pénz vagy energia befektetésével járna:

1. Személyes, face-to-face kommunikáció az általános, szervezeti levelezés helyett
A megbecsülés és bátorítás hatékony közvetítésének egyik kulcsfontosságú összetevője, hogy a befogadó számára világos legyen, hogy úgy is gondolja, amit mond és vette rá az időt, hogy személyesen gondolkozzon róla. És fordítva, egy több embernek elküldött, ”Köszi a remek munkát!” kör e-mail igazából negatív reakciót vált ki a legtöbb csapattagból, a személytelen természete és az érzékelhetően minimális erőfeszítés miatt, amit a végrehajtása igényelt.

2. Beszéljen egy nyelvet a személlyel, akit bátorítani akar
Ha az erőfeszítés, amit kollégáink nagyrabecsülésének kommunikálásáért teszünk, nem az, ami igazán fontos és jelentőséggel bír számukra, akkor az időnket és az energiánkat is elpazaroltuk. A hatékony és hatásos kommunikáláshoz muszáj eltalálni a befogadó ”értékrendjét”. Például, míg a verbális frázisok valakinek fontosak és sokat jelentenek, addig mások úgy gondolják, hogy a szavak helyett beszéljenek a tettek.

3. A dolgozók által leginkább értékelt erőfeszítések kerülnek a legkevesebbe
Nyilván mindenki szeretne bónuszt vagy fizetésemelést, de – a legtöbb szervezet számára – ez nem lehetséges. A lehetséges motivációs lépések, amelyek segítségével egy cég éreztetheti a dolgozókkal, hogy munkahelyükön megbecsülik és értékelik őket, öt kategóriába sorolhatók: szóbeli megerősítés, közösen eltöltött idő (quality time), apró segítségnyújtás/szolgálat, kézzelfogható ajándékok és megfelelő testbeszéd (kézfogás, vállon-veregetés, stb.). Ezek legtöbbje semmilyen költséggel nem jár és az ajándékoknak sem kell sokba kerülni.

Néhány a legtöbbet idézett helyzetek közül, amikor a munkavállaló úgy érezte, hogy megbecsülik:

  • Egy személyre szóló üzenet/cédula a felettestől, amiben a jól elvégzett munkát vagy jelenlegi erőfeszítéseit dicséri.
  • Egy csapattag megáll az irodájánál egy pár perce, hogy megtudja, hogyan érzi magát.
  • Segítséget kap egy munkatárstól, aki észreveszi, hogy nyakig ül a munkában.
  • Egy ajándékutalvány, miután hosszú órákat dolgozott, hogy befejezzen egy nagy projektet.
  • ”High-five” (pacsi) egy munkatárstól, miután sikeresen teljesítettek egy fontos prezentációt.

Minden embernek megvan a saját ”értékelési nyelve” vagy jelrendszere, és minden egyes nyelven belül vannak specifikus tettek, amelyeket a személy a legjobban értékel.

 

A fenti erőfeszítések közül egyik sem kerül sok pénzbe. A kulcs, a megfelelőt használni a megfelelő emberrel, a megfelelő időben, az értékelés és megbecsülés egy őszinte megnyilvánulásával. Így a tettek elérik céljukat abban, hogy bátorítsák azokat, akikkel együtt dolgozik – így erősítve elkötelezettségüket (és ezáltal hosszabb távú foglalkoztatásukat) a cég felé.

 

Forrás: Paul White, Entrepreneur


népszerű a fórumban

Franchise trendek 2013-ban

Én ezt ajánlom minden franchise tulajdonosnak: http://vendeglatoprogram.com/termekek/franchise-rendszer Sokkal könnyebb lesz vele a franchise üzletek kezelése.

1 hozzászólás
utolsó 04.02.2016
Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 26.10.2014
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 12.07.2014
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 01.07.2014
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 14.12.2013
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 08.12.2013
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 24.11.2013
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 23.11.2013