2014.07.12.

Bővülhet a kkv-hitelezés Európában

Egyre optimistábbak a bankok. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei.

Az európai bankok több mint fele bővítené a hitelkihelyezést a következő fél évben. A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei, ebben a szegmensben enyhítenének leginkább a jelenlegi feltételeken a pénzintézetek – derül ki az EY legfrissebb iparági felméréséből.

Fotó PROFIT system

A megkérdezett banki döntéshozók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pénzintézetük növekedést segítő intézkedéseket tervez a közeljövőben. 51 százalékuk mondta azt, hogy bővíteni szeretné a hitelkihelyezést a következő hat hónapban, amely 7 százalékos növekedést jelent a fél évvel korábbiakhoz képest.

Az EY felméréséből is egyértelműen kiderül, hogy európai szinten már egyre optimistábbak a pénzintézetek mind a gazdaság egészét, mind a saját teljesítményüket tekintve. A kép azonban sokkal árnyaltabb ennél, hiszen jelentős különbségek vannak a nagyobb és a kisebb vállalatok között. Amíg a nagybankok már a teljesítményük javulásával és a hitelezés bővítésével számolnak, addig a kisebbeknek továbbra is arra kell koncentrálniuk, hogy tőkeszintjüket optimalizálják” – mondta el Seregdy Tamás az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója. „A szektorra azonban általánosan igaz az, hogy a bankoknak folytatniuk kell az átalakítási lépéseket, hogy hosszú távon is stabilan biztosítani tudják sikerességüket.

A hitelezési kedv felfutásának a kis- és középvállalkozások lehetnek a legnagyobb nyertesei, ebben a szegmensben enyhítenének leginkább a jelenlegi feltételeken a pénzintézetek – derül ki az EY felméréséből, amelyben 11 európai piac mintegy háromszáz vezető banki tisztviselőjét kérdezték meg. Magyarország nem szerepelt a vizsgált piacok között.

A bankok egyre optimistábbak, a megkérdezettek 64 százaléka bizakodó a gazdasági fellendülés tekintetében, amely tíz százalékos növekedést jelent a fél évvel korábbihoz képest. A válaszadók többsége (56 százaléka) lassabb fellendüléssel számol, míg 8 százalék szerint jelentős javulás várható. Emellett a pénzintézetek tisztviselőinek 60 százaléka arra számít, hogy javulni fog bankjuk pénzügyi teljesítménye a következő fél évben. A válaszadók fele visszafogott bővüléssel számol, tíz százalékuk azonban jelentős növekedést tervez – mutat rá a jelentés.

A fél évvel korábbiakhoz képest kevesebb pénzintézeti vezető nyilatkozott úgy, hogy bankja értékesítést vagy felvásárlást tervez. 45 százalékuk mondta azt, hogy a következő hat hónapban nem tesznek ilyen lépéseket, amely 7 százalékos emelkedés a hat hónnappal ezelőtti adatokhoz képest.

Bővülhet a kkv-hitelezés Európában

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank