2014.06.21.

Bővülő vállalkozói szféra

Bővült a vállalkozói szféra tavaly Magyarországon. A vállalkozások 99,7 százaléka kisvállalkozás, egyre meghatározóbb a szolgáltatói szektor.

Tavaly folytatódott a vállalkozói szféra bővülése: december végén a regisztrált gazdasági szervezetek száma megközelítette az 1 millió 828 ezret, ami csaknem 22 ezres növekedés az előző évihez képest, és közel 41 százalékkal több a 2005. évinél. A tavalyi bővülés azonban kizárólag az önálló vállalkozók számának bővüléséből adódott, a vállalkozások 99,7 százaléka kisvállalkozás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című, nemrég megjelent kiadványából.

Fotó PROFIT system

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma tavaly 8,3 százalékkal 107 ezerre emelkedett, különösen az egyéni vállalkozó (+29 százalékkal) és betéti társaság kategóriában, ami a dohányboltok létesítésével függ össze.

A vállalkozások között továbbra is túlnyomó többségben vannak a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató mikro vállalkozások, amelyek között csökken az alkalmazottal nem rendelkezők aránya, miközben az 1–9 fős társaságoké nő. Alig 16 ezer vállalkozás rendelkezik 20 főnél több alkalmazottal. A középvállalkozások aránya 0,3, a nagyvállalkozásoké mindössze 0,1 százalék Magyarországon.

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma tavaly 8,3 százalékkal 107 ezerre emelkedett, különösen az egyéni vállalkozó (+29 százalékkal) és betéti társaság kategóriában, ami a dohányboltok létesítésével függ össze. A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot ugyanis egyéni vállalkozóként vagy olyan gazdasági társaság útján kell gyakorolni, amelyben legalább egy természetes személy, tag korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért.

A megszűnések számának 2011-ben és 2012-ben tapasztalt emelkedése 2013-ban megtorpant: 3,5 százalékkal kevesebb szervezetet vettek ki a nyilvántartásból, mint 2012-ben. Az egyéni vállalkozók közül 21 százalékkal kevesebben „zártak be” az előző évihez képest, miközben a megszűnt társas vállalkozások száma továbbra is nőtt, egy év alatt 23 százalékkal. A társas vállalkozások körében a felszámolási eljárások száma is jelentősen, 36 százalékkal emelkedett, mialatt 2012-höz képest 2,2 százalékkal mérséklődött a frissen bejegyzett társas vállalkozások száma

A KSH adatai szerint 2013-ban minden negyedik vállalkozás a mezőgazdaságban tevékenykedett. Az ágazati szerkezet ugyanakkor egyértelműen tükrözi a szolgáltató szektor meghatározó szerepét. Hangsúlyos és egyre gyarapodó az ingatlanügyletek (13%), a kereskedelem, gépjárműjavítás (12%) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységek részesedése (10%). A számszerű változásokat vizsgálva dinamikusan bővült a művészeti, szórakoztató, szabadidős tevékenységet és az oktatást végzők köre, valamint jelentősen megugrott az adminisztratív és szolgáltatást támogatók és az egyéb szolgáltatók száma is 2012-höz képest. Ugyanakkor folytatódott a visszaesés a pénzügyi, biztosítási ágazatban és az építőiparban, és a korábbi évek bővülő tendenciája csökkenésbe fordult a szálláshely-szolgáltatók és vendéglátók esetében.

Az önálló vállalkozók az őstermelői igazolványok 2008-as bevezetése óta a mezőgazdaságból hasítják ki a legnagyobb szeletet: 2013-ban a mezőgazdaságban tevékenykedő szervezetek 97 százaléka az önálló vállalkozók közül került ki. Szerepvállalásuk emellett a pénzügyi, biztosítási tevékenység, az ingatlanügyletek és az oktatási ágazatokban is számottevő, csaknem a társaságok négyötödét teszik ki.

A társas vállalkozások aránya a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás területén azonban csaknem 100 százalékos.

Forrás: MTI

Bővülő vállalkozói szféra

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank