2014.04.19.

2007 óta a legmagasabb

A nemzetközi ingatlanbefektetések volumene tavaly újra csúcsra ért, 2014-ben pedig elérheti az 1,33 trillió dollárt.

A Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlanelemző legutóbbi ’International Investment Atlas’ riportja alapján, az ingatlanbefektetés piacán 1,18 trillió dollár értékben történtek tranzakciók globálisan, ami 22,6 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest és a legmagasabb összérték 2007 óta.

pláza

A Cushman & Wakefield 13 százalékos növekedést prognosztizál a befektetésekben, 2014-ben globálisan 1,33 trillió dollárral (968 milliárd euró), az Egyesült Államokkal és Nyugat-Európával a fellendülést vezető szerepben.

A nemzetközi ingatlanbefektetések trendje 2013-ban – a piaci irányvonalakkal és a recesszió vége utáni értéknövekedésekkel – megfordult, az üzleti hangulat változása és a megnövekedett fizetőképesség volt hatással leginkább a globális piacokra. Ez az erős éves teljesítmény egyúttal a hozamokat is segített vissza tornászni a válság előtti szintekre.

Előre tekintve 2014-re, a Cushman & Wakefield 13 százalékos növekedést prognosztizál a befektetésekben, globálisan 1,33 trillió dollárral (968 milliárd euró), az Egyesült Államokkal és Nyugat-Európával a fellendülést vezető szerepben.

David Hutchings, a C&W EMEA (európai, közel-keleti és afrikai) régió befektetési stratégia osztályának vezetője elmondta: „Egy nagyobb fokú magabiztosságnak és az emelkedő fizetőképességnek köszönhetően az ingatlanpiac a csúcson végzett 2013-ban. Egy feszesebb tulajdonosi piac jeleivel, nagyobb befektetési igényekkel és új hitelforrásokkal ez a lendület idén tovább erősödhet, ami aktívabb befektetői tevékenységhez és magasabb ingatlanárakhoz vezethet.

Az EMEA régióban – míg a trendek ismét változatosak voltak – a fellendülés szélesebb körű volt, mint az előző években. Nagy-Britannia és Németország továbbra is az élen járnak a regionális növekedésben, de Oroszország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia és Belgium is jelentős növekedésről számolt be. Ezzel egy időben olyan piacok, mint Franciaország, Svédország és Lengyelország kis mértékben növelték sebességüket 2012-höz képest, míg Norvégia, Svájc és Dánia valamelyest visszaestek.

Ami az international Investment Atlasból egyértelműen kiderül, hogy mialatt a tőkeforrások egyre globálisabbá nőnek, a nemzetközi tőke számára Európa lesz a vezető piac 2014-ben.

Természetesen más régiók is remek lehetőségeket tartogatnak – belső piacaikkal az USA, Japán és Ausztrália vonzó, ahogy olyan gyorsan növekvő piacok is, mint Mexikó, Indonézia, India és Kína szintén erős rövid és középtávú potenciállal rendelkeznek. Azonban öreg Európa az, ahol a befektetők úgy gondolják, hogy kedvező kockázatú hozamokat tudnak elérni.

Néhány befektető számára az árak fontosak, mások elfogadják a nagyobb kockázatvállalást a magasabb hozam érdekében vagy elfogadják, hogy olyan világban élünk, ahol a londoni vagy párizsi hozamok nem feltétlenül magasabb, mint más „hídfőállás” városokban, amelyek a nemzetközi tőkéért versenyeznek.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank