2014.02.22.

Hogyan lehet üzleti olimpikon

A XXII. téli olimpiai játékok végéhez közeledve összeszedtünk 5 vállalkozói vezérelvet, amelyet az olimpikonoktól tanulhatunk.

Végéhez közeledik a 2014. évi, Szocsiban megrendezett téli olimpia, ami alatt sok diadalnak és bukásnak lehettünk szemtanúi. Az olimpiák inspirálják a tömegeket, de a versenyzők jóval többet nyújtanak számunkra az inspiráló háttértörténeteken és fizikai hőstetteken túl – fontos, az üzleti, vállalkozói életben hasznosítható párhuzamokat vonhatunk le.
Az alábbiakban bemutatunk öt tényezőt a 2014-es téli olimpia kapcsán, amelyek megmutatják a bajnokká válás nélkülözhetetlen és esszenciális elemeit az üzleti életben.

Fotó PROFIT system

A jövőkép
Nem érhet oda saját metaforikus Szocsi arénájába anélkül, hogy először is el ne képzelné, látná lelki szemei előtt, hogy az olimpiai stadionba érkezés igenis lehetséges. Hogy mi különbözteti meg a hobbisíelőt az olimpiai versenysízőtől? Kezdésként, a vízió.
Szükség van egy olyan végcélra, ami inspirálni tud. Szükség van az akaratra, hogy a siker pódiumára lépjen, ahogyan arra is, hogy míg világ a világ űzze szenvedélyét, függetlenül attól, hogy a játék épp merre viszi. Ahhoz, hogy túljusson a vállalkozói mindennapok megmérettetésein, ahhoz hogy eljusson saját ”olimpiai arénájába”, mindenképp szükség lesz egy letisztult jövőképre.

Kitartás
Ragaszkodjon ehhez a jövőképhez a kudarcok ellenére is. Az olimpikonok képletesen és szó szerint is folyamatosan buknak, majd felkelnek. Lát egy műkorcsolyázót is a jégen maradni és siránkozni egy esés után? Természetesen nem. Felpattannak és folytatják a rutint olyan hamar, hogy már-már elgondolkodunk, tényleg láttuk-e elesni őket. Gondoljon arra a sok ezer kisebb-nagyobb bukásra, amit elviseltek azért, hogy eljussanak az olimpiai részvételig és, hogy bizonyítsanak. A vállalkozóknak bukásaikat állhatatos diadallá kell változtatniuk, ahogyan azt az olimpikonok is teszik.

Alázat és teljesítmény nyomás alatt
Gondolja, hogy egy fontos tárgyalás, üzleti bemutatkozás vagy találkozó nehéz, sok időt és energiát igényel? Az olimpikonok egész életükben edzenek egy olyan eseményen való részvételért, amelyen mindössze pár perces csillogás adatik meg nekik. A végső megmérettetésért, ahol egy szakértő személyekből álló bizottság előtt kell bizonyítani, amely – azalatt a pár perc alatt – árgus szemekkel követi minden egyes mozdulatukat és pózaikat, valamint azok alapján értékeli és díjazza teljesítményüket. Emellett több ezer fős nézősereg előtt teszik mindezt, miközben az egész világon élőben közvetítik a tv-ben. Mindezek ellenére ”megremeg a kezük”? Nagyon kivételes esetben.

A mentorok, az edző
Minden alkalommal, amikor egy olimpikon megmérettetését néztük Szocsiban, mindig láthattunk valaki mást is a versenyzők mellett: a vezetőjüket. Az olimpikonok edzőnek hívják őket, a vállalkozók nagyobb valószínűséggel mentorként hivatkoznak rájuk. Nem számít, hogyan hívjuk őket, ezek a vezetők nélkülözhetetlenek az olimpiai színvonal eléréséhez.

A mentorok már voltak ott Ön előtt. A mentorok ismerik az utat. A mentorok segíthetnek felerősíteni teljesítményét azáltal, hogy saját hibáikból és sikereikből tanítanak.

Ezek az edzők hajtják atlétáikat az edzések során és szurkolnak a megmérettetés pillanatában. A mentorok pont ugyanezt teszik vállalkozásával és segítenek, hogy elérje – és sok esetben túlszárnyalja – személyes határait. Az atléták cserébe keményen dolgoznak, hallgatnak a felajánlott tanácsra és hajtják magukat, hogy azokká a sztárokká váljanak, akiket edzőjük lát bennük. Ön is teheti ugyanezt. Tanuljon az olimpiai atlétáktól és szerezzen magának egy mentort. Megerősödött teljesítménye kamatosan hozza majd vissza a befektetést.

Csapattársak
Sok fantasztikus csapat versenyzett Szocsiban az elmúlt valamivel több mint két hétben – bobosok, jégkorong játékosok, műkorcsolya párosok és még hosszan folytathatnánk. Ezek a csapatok nagyszerűek a hihetetlenül tehetséges egyének együttműködésének köszönhetően. A csapat abban a pillanatban erősebb, gyorsabb, versenyképesebb lesz, hogy a játékosok felajánlják tehetségüket és feladják önérdekeiket a csapat víziója, végcélja érdekében.

Ez igaz még az egyéni versenyszámok esetében is. Például a freestyle síelők sem csak saját legjobb teljesítményükért dolgoznak és versenyeznek, de egyben a csapat egészének érdekében is. Minden síelőnek van egy edzőből, koordinátorból, orvosból és egyéb támogató személyzetből álló csapata, amely az egyéni sikert a csapat egészének küldetésévé teszi. A csapat teszi Önt naggyá.

Vállalkozóként sose fogja elérni szenvedélyének legnagyratörőbb vízióit egy szuper csapat nélkül. Önön múlik a kiválogatás, a támogatásuk, a jövőkép átadása és az ösztönzés, hogy a fedélzeten tudhassa őket a siker elérése érdekében. Legyen olimpikon és állítsa össze a legjobb lehetséges csapatot.

Forrás: Adam Toren – Entrepreneur.com

Hogyan lehet üzleti olimpikon

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank