2014.02.15.

Fiatal vállalkozók támogatása

A fiatalok vállalkozóvá válását 6,9 milliárd forintos forrás segíti, cél a magyar fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek szélesítése. Már lehet pályázni.

Február tizedikétől kezdődően lehet pályázni fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására a konvergencia régióban. Ahogy tavaly, úgy az idei évben is mikrovállalkozásként maximum hárommillió, társas vállalkozásban pedig maximum hatmillió forintra lehet pályázni. A kilencven százalékos állami és uniós támogatással megvalósuló konstrukcióhoz 10 százalék önrészt kell biztosítani.

Fotó PROFIT system

A foglalkoztatási problémák tartós megoldásához a vállalkozókon keresztül vezet az út. Ennek tudatában hozták létre a fiatalok vállalkozóvá válását segítő konstrukciót.
A pályázati adatlap és egyéb dokumentumok letölthetők innen.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásáért felelős államtitkára elmondta: a pályázat kétkomponensű. Az első félévben a fiatalokat képzésen készítik fel a vállalkozóvá válásra, e célra mintegy 2 milliárd forint áll rendelkezésre. A második félévben, az üzleti terv elkészítését követően, 3 vagy 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a résztvevők elképzeléseik megvalósításához. Erre a célra összesen 5 milliárd forintot fordítanak.

Az államtitkár közölte: négy régióban - Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld - már elkezdődtek a pályázattal összefüggő képzések összesen 2130 fiatal részvételével. További két régióban - a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön - napokon belül megkezdődik a képzés, az oktatásban 1100-an vesznek majd részt. A második szakaszban várhatóan mintegy 1500-an kaphatnak majd támogatást. A pályázaton nyertes fiatalok a remények szerint nemcsak maguknak, hanem más fiataloknak is munkát biztosítanak majd.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke többek között arról beszélt, hogy a magyar vállalkozók között a fiatalok aránya valamivel kevesebb, mint 4 százalék. Megjegyezte, hogy a világon és Európában is az egyik legnagyobb társadalmi gond az ifjúsági munkanélküliség, amit olyan módon is mérsékelni lehet, ha a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönzik, támogató programokkal segítik.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank