2014.02.08.

Csökkenő vállalkozói kedv?

Közel 32 ezer céget alapítottak Magyarországon a tavalyi év során, 6 százalékkal kevesebbet, mint 2012-ben.

Az előzetes adatok szerint az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg működését Magyarországon, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából. Részvénytársaságból és kft.-ből kevesebb alakult, betéti társaságból viszont sokkal több, ami a dohány-kiskereskedelmi rendszer átalakulásával lehet összefüggésben - olvasható a Céginfo.hu MTI-hez eljuttatott közleményében.

A legnépszerűbb cégforma tavaly is – az összes új vállalkozás 85 százalékát kitevő – kft. volt, ebből 2013-ban 27 136 alakult, míg egy évvel korábban 32 469 (16,4 százalékos csökkenés), részvénytársaságból pedig a 2012. évi 401 után 351 (13,5 százalékkal kevesebb) indult.

Tavaly 2841 betéti társaságot alapítottak, négy és félszer többet, mint 2012-ben, amikor 623 ilyen cég alakult. A Céginfo.hu szerint a növekedés összefüggésben állhat a dohány-kiskereskedelem átalakításával megjelenő új piaci szereplőkkel. Erre abból következtetnek, hogy adataik szerint 701 tavaly alapított betéti társaság nevében szerepel a "trafik", a "tabak" vagy a "dohány" kifejezés, míg 2012-ben mindössze 20 ilyen bt. volt.

Az adatokból az is kitűnik, hogy továbbra is Budapest és a központi régió a magyar cégvilág középpontja. A fővárosban alapították a részvénytársaságok csaknem kétharmadát és az összes vállalkozás negyven százalékát. Pest megyével együtt a régió súlya még nagyobb: Közép-Magyarországon kezdte el működését az rt-k 72 százaléka, és összességében a vállalkozások több mint fele. Az alföldi régiókban volt viszonylag magas a cégalapítási hajlandóság, míg a legkevesebb céget a Dél-Dunántúlon alapították 2013-ban.

Megyék szerint a főváros és Pest megye után Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakult a legtöbb új cég. A lista végén Nógrád megye áll, az új vállalkozások mindössze 1 százaléka jött létre itt.

Csökkenő vállalkozói kedv?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank