2013.11.02.

Hol érdemes vállalkozni?

Nem jeleskedtünk az üzleti reformok terén – Magyarország két helyet rontva 54. lett a Világbank Doing Business 2014 listáján.

Egy gyarapodó magánszektor – piacra lépő új cégekkel, az általuk teremtett munkalehetőségekkel és az innovatív termékek fejlesztésével – hozzájárul egy virágzó társadalom kialakulásához. Az országok kormányai fontos szerepet játszanak a dinamikus ökoszisztéma támogatásában a cégek számára. Ők állítják fel a szabályokat és tisztázzák a tulajdonjogokat, csökkentik a vitarendezés költségeit és növelik a gazdaság kiszámíthatóságát. Egyformán érvényesített, megfelelő szabályok nélkül a vállalkozóknak nehezebb elindítani és sikeresen működtetni kis- és közepes vállalkozásaikat. Márpedig a világ legtöbb gazdasága számára a kkv-k jelentik a növekedés és munkahelyteremtés motorját.

Doing Business 2014 borító Fotó www.doingbusiness.org

A Doing Business 2014 a tizenegyedik kiadása annak az évente megjelenő sorozatnak, amely a világ országait rangsorolja aszerint, hogy mennyire előnyös a gazdasági környezet cégek alapításához és vezetéséhez. A tanulmány 189 ország üzleti szabályozását követi nyomon, az adatok 2013. júniusi állapotot tükröznek.

Magyarország összességében az 54., a felül vizsgált eredmények alapján pedig az 58. helyen végzett a Doing Business 2014-es rangsorában, ami hat helyezéssel rosszabb a 2013-mas eredményhez képest. A 11 vizsgált szempont közül egyedül az építési engedélyekre vonatkozó szabálymódosítások eredményeztek pozitív változást. Míg két esetben változatlan helyen és pontszámmal állunk, a további kategóriákban romlott a magyarországi üzleti környezet megítélése az előző évhez képest, legnagyobb mértékben az adózás terén. A legkedvezőtlenebb területnek idén is a Befektetők védelmét találták a tanulmány szerzői - ez alapján Magyarország a 128.

A reformok terén a tanulmány pozitívan emelte ki a munkaerő és foglalkoztatás kérdésében az éjjeli munka és szabadságok utáni bérpótlékok csökkentését és megnövekedett a minimálbért.

A közép-kelet európai régió országai közül Ausztria végzett a legjobb helyen (30.), illetve még Szlovénia (33.), Lengyelország (45.) és Szlovákia (49.) található előttünk. Magyarországot követi Bulgária (58.) és a listán valamivel hátrébb Románia (73.), Csehország (75.), Horvátország (89.), Szerbia (93.) és Ukrajna (112.). Utóbbi egyébként nyolc területen is könnyítette a vállalkozók dolgát az országban, így Ukrajna tudhatja magáénak az egyik legnagyobb mértékű előrelépést tavalyhoz képest.

Összességében immár hetedik éve végzett az első helyen Szingapúr, őt követi Hong Kong, majd Új-Zéland és a dobogóról éppen csak lemaradva az Egyesült Államok. A lista elkészítése során vizsgált területeken Ukrajna, Ruanda, Oroszország, a Fülöp-szigetek és Koszovó gazdasága fejlődött a legnagyobb mértékben. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy a 2012/13-mas évben 114 gazdaság összesen 238 reformmal tette könnyebbé az üzletvitelt – ez 18 százalékkal több, mint az előző évben.

Érdekesség, hogy ha a világ összes gazdasága követné a legjobb gyakorlatot a vállalkozásindítás szabályozási folyamatait illetően, a vállalkozóknak összesen 45,4 millió nappal kellene kevesebbet tölteniük a bürokratikus követelményeknek való megfeleléssel.

A teljes Doing Business 2014 tanulmány megtekinthető itt.

Hol érdemes vállalkozni?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank