2013.10.26.

Atipikus jó gyakorlat

Nagy sikerrel zajlott le a Munka kisgyermekkel (MuKi) program második atipikus állásbörzéje és vitaindító kérdezz-felelekje.

Az egynapos rendezvény célja az volt, hogy „testközelbe” hozza a munkát kereső kisgyermekes szülőket és a munkát kínáló cégeket. A vitafórum arra adott lehetőséget, hogy a munka és a magánélet egyensúlyi szempontjait meghívott szakértők segítségével a vállalati kultúra szemszögéből vizsgálják meg a résztvevők; az állásbörzén pedig a szülők személyesen beszélhették át a cégekkel a kínált pozíciók részleteit. A rendezvényen olyan cégek állítottak ki többek között, mint az AEGON, a Nestlé, a British Telecom, az IGS Informatika, illetve a 3-P Labour Shield Munkaügyi és Munkavédelmi Tanácsadó Kft., a Csúcs 91 Kft., vagy a Consequit Zrt.

MuKi előadás Fotó MuKi

„A program jelenleg mintegy kétszáznegyven olyan szerződött szülőt számlál, aki kész munkába állni, és háromszázötven olyan céggel vagyunk kapcsolatban, aki a MuKi segítségével atipikusan is foglalkoztatna munkaerőt. Eddig hatvan édesanyát sikerült elhelyeznünk, és ez nagy szó.”

A 2013. szeptember 17-i egész napos, a szakmában rendhagyónak számító rendezvény (nyílt nap) két részből állt: a vitaindító kérdezz-feleleket a MuKi eddigi kerekasztal-blokkjainak népszerű, interaktív mintájára hirdették meg, az atipikus állásbörzén pedig az előzetesen regisztrált és felmért szülők a résztvevő cégek állásajánlatait ismerhették meg. A rendezvényre a vállalatok több mint száz munkalehetőséget hoztak; ez a mai munkaerő piaci helyzetben jelentős számot képvisel.

A MuKi vitaindítójának célja az volt, hogy a kisgyermekes szülők foglalkoztatásának nehézségeit és az ezekre adható lehetséges megoldásokat keresse a meghívott szakértők és a közönség párbeszédével, illetve egymás tapasztalatainak meghallgatásával. Az irányvonalakat a munkaidő hosszúságának kérdése, a fizikai jelenlét és a teljesítmény-alapú munka kettőse, a távmunka előnyei és hátrányai, illetve az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásából adódó munkahelyi kérdések adták.

A megnyitón többek közt Dr. Bárdos Krisztina, a projektgazda IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a kisgyermekes munkavállalók munkába segítésének fontosságáról, illetve a MuKi eddigi eredményeiről: „A program jelenleg mintegy kétszáznegyven olyan szerződött szülőt számlál, aki kész munkába állni, és háromszázötven olyan céggel vagyunk kapcsolatban, aki a MuKi segítségével atipikusan is foglalkoztatna munkaerőt. Eddig hatvan édesanyát sikerült elhelyeznünk, és ez nagy szó.”

--

A Munka kisgyermekkel program célja visszaintegrálni a kisgyermekes szülőket a munka világába, illetve segíteni a cégeknek az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásában. A mai gazdasági helyzetben kifejezetten célszerű lehet az atipikus foglalkoztatási formák, mint például távmunka alkalmazása, hiszen jelentős költségcsökkenés érhető el vele, megspóroltató például a rezsi, az iroda bérleti díja, vagy az alkalmazott közlekedésének térítése.

A program szervezői most egy, a témába vágó rendezvényre invitálják mindazokat a vállalkozásokat, amelyek érdeklődnek az atipikus foglalkoztatási lehetőségek és az azzal járó előnyök iránt. A november hetedikén megrendezésre kerülő HUMÁN-ERŐ-TÉR tematikus fórumon a munkáltatók a egymás között szabad eszmecserét folytathatnak arról, hogy a kisgyermekes szülőket hogyan tudják saját elvárásaikhoz illeszkedve a legelőnyösebben vissza-, vagy felvenni egy adott pozícióba.

A felvázolt problémákról, azok csoportos átbeszélésének eredményéről és a kialakuló megoldási javaslatokról a résztvevők a rendezvény után egy strukturált, üzleti szempontból is használható kimenetet kapnak majd. A rendezvény ezen kívül lehetőséget ad a cégek közötti kapcsolatfelvételre is.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank