2013.09.25.

Sikerek a régióban

A Deloitte közép-európai Top 500 elemzés legfrissebb kiadása a régió 18 országának legnagyobb vállalatait rangsorolja.

Úgy tűnik Közép-Európa gazdaságát elsősorban a Lengyelország (166 vállalat) - Csehország (87) –Magyarország (62) trió uralja, ők adják a régió 500 legnagyobb cégének a közel kétharmadát (62,5%). Magyarországot a 2013-mas összeállításban 62 vállalat képviseli, a sorban Ukrajna (51 cég) és Románia (35 cég) előtt. Magyarország legnagyobb vállalata, a MOL idén ismét a teljes lista második helyén végzett, a lengyel PKN Orlen mögött és megelőzve a Skoda Autot – így az első három helyen nem történt változás tavalyhoz képest. A legnagyobbak közé a MOL mellett további két Magyarországon működő vállalat tudott bekerülni. Az Audi Hungaria a tavalyi 13. helyről a 19. helyre esett vissza, megtartotta viszont korábbi 22. helyezését a GE Infrastructure Central &Eastern Europe Holding.

Fotó PROFIT system

A Deloitte TOP 500-as listájára idén 62 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, összesen 93 milliárd euró konszolidált árbevétellel. A listán szereplő magyar vállalatok közel egyharmada (27%) az energiaszektorból került ki, 24 százalékos arányt képviselnek a fogyasztói ágazat vállalatai, 18 százalékukat pedig az autóipari cégek adták.

Ebben az évben sok közép-európai vállalatnak szembe kellett néznie a gazdasági pangással. Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szerbia, Szlovénia és Horvátország GDP-jük* eséséről számoltak be, míg Lengyelország és Szlovákia relatíve jól teljesített ebben a vonatkozásban. Utóbbi két országgal kapcsolatban azonban a – mindkét esetben kétszázalékos – növekedés jelentősen alacsonyabb, mint 2011-ben (4,5%, valamint 3,2%). Ukrajna egy kisebb, 0,2 százalékos növekedést tudott felmutatni, ami szintén jóval alacsonyabb, mint a 2011-ben feljegyzett 5,2%. A közép-európai országok GDP-jének ilyen szintű szűkülése részben azoknak a problémáknak volt köszönhető, amelyekkel a régió elsőszámú piacának számító euró-zóna országainak kellet szembe nézniük. A legnagyobb piac, Németország esetén az éves GDP enyhe, 0,9 százalékos növekedés (2011-ben 3,1% volt) mutatott, míg az Európai Unió gazdaságának egésze 0,4 százalékkal csökkent.

Azonban vannak arra utaló jelek, hogy megszakadhat a fogyasztói pesszimizmus, az elmúlt években szűnni nem akaró trendje. A CEEMEA Üzleti Csoport 2013. júliusi, a kulcsfontosságú üzleteket és gazdasági trendeket követő beszámolója alapján, a 2013-14-es évben, szerte Közép-Európában és az euró zónában is egy erős javulás lesz tapasztalható a fogyasztói bizalom terén. A jelentés továbbá kiemeli Magyarország és a Cseh Köztársaság eredményeit, javuló kilátásaikat. Míg ugyanez a riport 2013-ra negatív GDP növekedést prognosztizál több közép-európai ország számára is, beleértve a cseh, horvát és szlovén gazdaságokat is, ugyanakkor kiemeli, hogy 2014-re várhatóan egy közép-európai ország sem fog negatív adatokat mutatni.

A legnagyobb külföldi cégcsoportok

Az öt legnagyobb külföldi, Közép-Európában jelen lévő cégcsoport közül a Volkswagen csoport – amely két lengyel vállalatot, a cseh Skodát, a szlovén Volkswagent és a magyarországi Audit is magába foglalja – jegyezte fel a legnagyobb profitot és legnagyobb profitnövekedést (5,4%) is a tavalyi évben. A top10-es listát a Samsung Electronics zárja közel 7,5 milliárd eurós éves bevétellel.

Bankszektor

Jól mutatja a bankszektor fontosságát a térség gazdaságai számára az az adat, miszerint a piaci kapitalizáció alapján legnagyobb 25 vállalat között 8 bank is található. Ebben az évben a lista csak kisebb változásokat mutat tavalyhoz képest, a lengyel Bank Pekao lépett előre egy helyezést a negyedikről a harmadik helyre, helyet cserélve a cseh Česka spořitelna-val. Ez valamelyest megerősítette Lengyelország dominanciáját a bankszektorban, amely 15 banknak ad otthont az 50 legnagyobb közül. A második helyen Magyarország és Csehország áll 7-7 pénzintézettel. Hazánk legnagyobb bankja, az OTP a lista ötödik helyén végzett.

Feldolgozóipar

A Top 500 vállalat 26 százalékát képviselve, a feldolgozóipar a harmadik legképviseltebb ágazat a listán. A jövedelmek alapján már a második legnagyobb ágazat, amely a Top 500 összesített profitjának 24,1 százalékát termelte ki. Az ágazat két legnagyobb szereplője, a Skoda Auto és az ukrajnai Metinvest tavalyhoz hasonlóan idén is a teljes lista harmadik, illetve negyedik helyén végeztek, ami szintén jól mutatja stabilitásukat nehéz gazdasági időkben is. A két gyáróriást követi a Volkswagen Slovakia és az Audi Hungária. A szintén Magyarországon működő GE Infrastructure Central & Eastern Europe Holding ágazatának hatodik legnagyobb szereplője lett idén a térségben.

Energetikai szektor

Az 500 legnagyobb cég 30 százaléka került ki az energetikai szektorból, amely ezzel - a reprezentáltság alapján - a második legnagyobb ágazat a régióban. Ugyanakkor Top 500 vállalat összesített bevételeinek 42 százaléka származik a szegmensből, így ez alapján egyértelműen a legjelentősebb iparágnak számit. Jól mutatja az energetikai cégek dominanciáját, hogy a tíz legnagyobb vállalat közül nyolc ebből a szektorból került ki. Az első tíz között új szereplőnek számít az ukrán energiavállalat, a DTEK, amely 108 százalékos forgalomnövekedésének köszönhetően a 32-ről kapaszkodott fel a 7. helyre. A legnagyobb energetikai cég ismét a lengyel energiaóriás PKN Orlen lett 28,7 milliárd eurós jövedelemmel, míg a második ismét a MOL Csoport, amely 19,1 milliárd euróval zárta a tavalyi évet.

*Forrás: Economist Intelligence Unit

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank