2013.09.14.

A sikeres vállalkozó 5 tulajdonsága

Mi különbözteti meg a kiemelkedően sikeres vállalkozókat társaiktól? Vannak bizonyos tulajdonságok, amikkel mindannyian rendelkeznek?

A gazdaság minden ágazatában találunk példát olyan vállalkozókra, akik sikeresen valósították meg üzleti elképzelésüket, amire alapozva létrehoztak egy jól menő vállalkozást, sikeresen jelentek meg belföldi/nemzetközi piacokon vagy hatalmas vállalatoknak értékesítették kidolgozott ötletüket. Most mi arra kerestük a választ, hogy mi különbözteti meg a kiemelkedően sikeres vállalkozókat társaiktól? Vannak bizonyos tulajdonságok, amelyekkel mindannyian rendelkeznek? Szerintünk vannak. Amellett, hogy fontos észben tartani, lényeges a megfelelő időzítés, a szerencse, valamint, hogy egyszerűen jó időben jó helyen legyen, úgy gondoljuk a kiemelkedő vállalkozók osztoznak bizonyos tulajdonságokban – ezekből szedtünk össze ötöt.

Fotó sxc.hu - fakhar

Sikeres vállalkozónak lenni egy választás és életstílus, nem pedig egy célállomás.

1. Megingathatatlan szenvedély
Már-már klisévé vált a sokszor hallott tanács, miszerint azt kell csinálni, amit szeretünk. Mindenki azt mondja: ”találd meg a szenvedélyed”, de tudjuk, hogy könnyebb mondani, mint csinálni. Mégis, a vállalkozói lét elkötelezettséget jelent – méghozzá jobban, mint más munkák. Ha kétségei, kételyei vannak saját termékével vagy szolgáltatásával kapcsolatban, az biztosan nem fogja összetartani vállalkozását a lejtők és emelkedők során, amik elkerülhetetlenül jelentkeznek majd. Ha talál valamit, amit szeret eléggé ahhoz, hogy másokkal is meg akarja osztani, az a lelkesedés fogja előrehajtani vállalkozását és célt adni a mindennapi munkához.

2. Nyitottság
A legsikeresebb vállalkozók sohasem felejtik el, hogy mennyit tanulhatnak másoktól. Ők tanácsokat kérnek, rugalmasak és magukba szívják a legjobb gyakorlatot, akár egy szivacs. A bukástól való félelem könnyen azt eredményezheti, hogy vasmarokkal ragaszkodik saját elképzeléséhez, víziójához, de a merevség nem fog eredményre vezetni.

3. A vágy, hogy szakértő legyen
A vállalkozók szeretik a kihívásokat. Ha nem így lenne, valószínűleg egy másik életpályát választottak volna. De amilyen izgalmas egy új terület gondolata, úgy a kiemelkedően teljesítő vállalkozók tudják, hogy az ágazatban maradással járó előnyök óriásiak. Amikor éveket tölt el ugyanabban az ágazatban, szegmensben, megtanulja annak történetét. Annak ismerete, hogy mi történt azelőtt, segíthet felismerni, hogy hogyan lehet vagy hogyan kellene továbbfejlődni. Másrészt, eközben kiépít egy olyan kapcsolati hálót, ami nagy segítséget jelenthet a jövőbeli törekvéseinél, különösen nehéz időkben. Ezek a kapcsolatok felbecsülhetetlenek.

4. Előretekintő megközelítés
A sikeres vállalkozók mindig előre gondolkoznak. Ezek talán eltérnek a korábban meghatározott menetrendjüktől – ami rendben is van – azonban egyvalamit mindig észben tartanak: tisztán, egyértelműen meghatározott célokkal tudják elkerülni a leragadást. A céljai talán folyamatosan alakulnak, fejlődnek, de ha nem tudja merre tart, merre akar tovább haladni, bizony megvan az esélye, hogy nem jut sehová.

5. Folyamatos ”ötletelés”
Ha épp van egy nagy, jövedelmező projektünk, az nagyszerű, de a sikeres vállalkozó nem ül a babérokon. Ehelyett folyamatosan felteszik maguknak a kérdést: ”mi a következő lépés?” Megértik, hogy sikeres vállalkozónak lenni egy választás és életstílus, nem pedig egy célállomás, ahová el akarunk jutni.

Sajátítsa el ezeket a tulajdonságokat és egy jobb vállalkozóvá válik.

(Forrás: Entrepreneur.com – Stephen Key)

A sikeres vállalkozó 5 tulajdonsága

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank