2012.03.26.

Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak

Magyarországon csak keveseknek van tudomása a programról.

Kevesen tudják, hogy 2009-ben az Európai Bizottság kibővítette az egyetemisták és főiskolások legnépszerűbb ösztöndíjprogramját, és „Erasmus fiatal vállalkozóknak” néven új projektet indított. A program kezdő európai vállalkozóknak kívánja szélesíteni szakmai ismereteit és egyúttal lehetőséget ad, hogy kipróbálhassák magukat nemzetközi terepen.

Prezentáció a tárgyalóban

A fogadó vállalkozások a legtöbb esetben újra jelentkeznek a programra.

Az ösztöndíj általános célja, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy kezdő európai vállalkozók és már sikeres vállalkozások személyes kapcsolatba kerüljenek egymással, tapasztalatot cseréljenek, hasznos szakmai fortélyokat tanulhassanak egymástól és akár hosszú-távú együttműködés jöhessen létre közöttük. Az ösztöndíj időtartama 1-6 hónap és bármely EU-s tagországba igényelhető. Attól függetlenül, hogy benne van a program nevében, hogy fiatal vállalkozóknak szól, nincsen se korhoz, se diplomához kötve a jelentkezés, továbbá az sem elvárás, hogy a kiutazni vágyónak legyen már működő vállalkozása. Egyetlen kikötés, hogy a fogadó cég három évnél idősebb legyen, valamint ha a kiutazó vállalkozó már alapított céget, annak is három évnél idősebbnek kell lennie.

A program 90%-ban támogatja a kiutazó fél költségeit, a fennmaradó összeget saját maguknak kell finanszírozniuk a jelentkezőknek. A támogatás mértékét az Európai Unió határozta meg az adott ország életszínvonalához igazítva. A Magyarországra érkezők havonta 670 euró támogatást kapnak, de például Dániában közel 1100 euró jár.

A külföldre utazók sokat profitálhatnak az újonnan megszerzett tapasztalatokból: megismerkedhetnek új potenciális piacokkal, szerezhetnek üzlettársakat induló vállalkozásukhoz, vagy a nemzetközi üzleti színtérhez igazítva kiterjeszthetik elképzeléseiket. A „fogadó” oldalról nézve, pedig azért lehet hasznos a programban való részvétel, mert egy motivált fiatal munkaerő új ötleteket hozhat a vállalkozásnak. Olyan készségekkel rendelkezhet, amely ki tudja egészíteni az alkalmazottak tudását és így nagyban hozzá tud tenni a vállalkozás sikeréhez.

Itthon négy szervezet foglalkozik a regisztrációval: a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, valamint a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

pcs

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank