2013.07.24.

Uniós források a következő költségvetési ciklusban

Háromszor annyi uniós forrás áll majd rendelkezésre a cégek fejlesztési projektjeire, mint eddig.

Akár már az idén ősszel megjelenhetnek az első pályázatok, amelyek révén a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusból Magyarországnak jutó fejlesztési pénzek kiosztását célozzák – írja a Piac&Profit. A jövőre induló új tervezési időszakban a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani Magyarország. A legjelentősebb tételt – 2014 és 2020 között várhatóan mintegy 1200 milliárd forintot, az előző ciklusban elköltött összeg dupláját – a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése jelenti majd (amely a kiosztható források 16,04 százalékát jelenti).

Euró bankjegyek Fotó PROFIT system

A 2007–2013-as ciklusban 4,1 milliárd euró jutott a cégek fejlesztési projektjeire, 2014-től viszont ez a szám 12,3 milliárd lesz, ami pontosan háromszorosa az eddiginek, és forintra átszámolva 3690 milliárdot jelent, ami a teljes magyar GDP 13%-a.

Jelentős összegeket lehet majd fordítani a fenntartható közlekedés előmozdítására (közel 900 milliárd forint), az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, azaz az energia hatékony gazdaság felé történő elmozdulásra (több mint 800 milliárd forint), a kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítésére (700 milliárd forint). A következő hét éves időszakban ismét nagy figyelem juthat a kis- és közepes vállalkozásoknak is – a kkv-k versenyképességének javítására több mint 1100 milliárd forint, a keret 15,46 százaléka állhat rendelkezésre.

Nem vitás, hogy ez óriási lehetőséget jelent a vállalkozások számára arra, hogy fejlesztési projektjeiket megvalósíthassák, és ahhoz szignifikáns támogatást nyerjenek el. Mindez hatványozottan igaz a vidéki (Budapest és Pest megyén kívüli) vállalkozásokra, amelyek a leginkább haszonélvezői lesznek az uniós forrásoknak.

A magyar kormány várhatóan 2013 novemberében nyújtja be a végleges partnerségi megállapodást az uniónak, és a kabinet azzal számol, hogy 2014 első negyedévében-félévében fogadják el a végleges Partnerségi Megállapodást. Ugyanakkor Cséfalvay Zoltán, gazdaságstratégiáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón elmondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a következő uniós költségvetési ciklus forrásaira pályázatot írjanak ki a végleges program elfogadása előtt: optimális esetben erre akár már az idén ősszel sor kerülhet. Jelezte ugyanakkor, hogy ezeknek komoly kockázata van, mert ha az unió nem fogadja el a megállapodást, az így indított fejlesztéseket a magyar költségvetésből kell majd finanszírozni.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank