2013.06.03.

A legjobb internetbankok hazánkban

660 felhasználó bevonásával rangsorolta az internetbankokat a Bankmonitor.hu - íme, az eredmények.

Több mint fél ezer kitöltő válaszolt a Bankmonitor.hu hét kérdésére és az eredmények se maradtak el. Közel 50% használna valamilyen pénzügyi tervező programot és az okostelefonra telepíthető internetbanki alkalmazásra is nagy szükség lenne. Utóbbi a vizsgált 11 bankból mindössze háromnál van, komoly háztartási kalkulátorral pedig sehol nem találkozhatunk. Az internetbankokról a design, a kezelhetőség és az elérhető funkciók alapján lehetett értékelést adni: legjobban az MKB, az OTP Bank és a Raiffeisen internetes felülete teljesített.

Internetbankok rangsora a felhasználók véleménye alapján Fotó Bankmonitor.hu

Összesítve kiderült, hogy a legelégedettebbek az MKB, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank internetes alkalmazásának használói. Ehhez 11 bank internetbankjának értékelését vették alapul.

Az MKB Bank és az OTP Bank mindhárom kategóriában dobogós lett, míg a Raiffeisen két kategóriában került fel a képzeletbeli pódiumra. Az egyedüli változatosságot az jelentette, hogy az elérhető funkciókban a CIB Bank lett a harmadik a két etalon mögött. A dobogós helyezettek mindenesetre valóban kiemelkedő szolgáltatást nyújtanak, hiszen az OTP Bank (meglepő, hiszen általában a kis bankok tudnak innovatívak lenni) és az MKB Bank az, aki ábrát vagy diagramot is használ a pénzügyek megjelenítésére. (Az Erste Bank internetbankja a 2013. május 21-i képet tükrözi - azóta az internetbanki felület megújult a banknál.)

Alkalmazások gyerekcipőben

2012-ben az okostelefonok száma elérte a 3 milliót Magyarországon és az új telefoneladások miatt ez a szám jelentősen nő minden évben a mediainfo szerint. Ilyen növekedés mellett szükségszerű, hogy a bankok is reagáljanak az okostelefonok térnyerésére.

Okostelefon applikáció a bankoknál

Az első alkalmazásokra vonatkozó kérdésben az okostelefonra letölthető alkalmazásokra kérdeztek rá a felmérés keretében. Meglepő módon sokan gondolják azt, hogy bankjuknál nem találnak letölthető alkalmazást, pedig van - vagy éppen fordítva. A kommunikáció az első fontos lépés a fejlesztés után, hiszen annak hiánya félreértésre adhat okot. A megfelelő üzenet, hogy a bankomnak van-e internetbankja vagy sem, segít az elégedettségben. A kitöltők fele például egyáltalán nem tudja, hogy bankjának van-e letölthető alkalmazása.

Lassan tényleg csak az internet számít

Jelentősen változik, hogy mit használunk bankoláshoz. Az már rég nem téma, hogy egy banknak van-e internetes felülete és úgy tűnik, az is egyre kevésbé, hogy használjuk-e. Közel 80% negyedévente vagy annál is ritkábban látogatja bankjának egy-egy fiókját. Ezzel szemben 50% hetente többször is belép az internetbanki felületre.

Bankfiókok/Internetbank használatának gyakorisága

Az internetbankok térnyerése érthető: ez az a felület, ahol gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban végezhetjük banki ügyeinket. Ezért is van jelentősége a mobilinternetes alkalmazásoknak is. Az okostelefonok révén még rugalmasabban és gyorsabban indíthatunk például átutalást vagy kezelhetünk bankbetétet.

A jövő egyértelműen erre vezet

A bankoknak nem árt felvértezni magukat, nekünk meg érdemes belevágni az applikációk használatába, ha még nem tettük volna.

Mind az internetbanki felületek, mind pedig más alkalmazások segítenek az aktívabb és gondosabb pénzügyi tervezésben. A fióki sorban állás helyett az irodából (vagy éppen otthonról) elvégezhetjük a banki ügyeket és érdemes is. Mivel a banknak is olcsóbb, ha interneten végezzük ügyeinket, ezért az „ügyintézési költség” is arányban áll ezzel. Jelentősen kevesebbet fizetünk egy eseti átutalásért például, ha interneten indítjuk és nem a bankfiókban.

A legjobb internetbankok hazánkban

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank