2013.03.28.

Ajándék vagy kenőpénz?

Körültekintőnek kell lennie, ha üzleti partnerének ajándékot vásárol, hogy ne lépje át a diszkréció határait.

Az üzleti világban egyre népszerűbbé válik a kölcsönös ajándékozás a partnerek között. Napjainkban már nem csak Karácsonykor gyakoriak az ajándékozások, de akár a közös projektek befejeztével, vagy a cégalapítás évfordulójakor is. Az ajándék kiválasztásakor alaposan át kell gondolni, hogy mit vásárol, nem szabad, hogy zavarba hozza üzleti partnerét.

ajándék Fotó stock.xchng

Egy, a partnernek küldött ötletes szerkentyű akár több eredménnyel is járhat, mint egy több hónapos marketing akció. De vigyázat, a drága ajándékra úgy is lehet tekinteni, mint a megvesztegetés megnyilvánulása, ami pedig már büntetendő.

Értékes vagy megfizethetetlen?

Fontos, hogy az ajándékot körültekintően válasszuk ki, hogy az alkalomhoz illő legyen és szükség van egy kis óvatosságra is. A kisebb, hagyományos ajándékok – virágcsokrok, desszertek, tollak – amiket köszönetnyilvánításként szokás adni az együttműködés vagy a szakmaiság értékeléseként, a kulturáltság és a jóakarat jelei. Azonban fontos, hogy kizárólag az együttműködés befejezte után ajándékozzunk, ugyanis az nem szabad, hogy hatással legyen a döntéshozatalra.

Manapság gyakorlatilag bármilyen ajándékra lehet úgy tekinteni, mint a korrupció egyfajta megnyilvánulására, ami pénzbírsággal vagy súlyosabb esetben akár szabadságvesztéssel is sújtható. Ne feledje, nem csak az bűnös, aki elfogadja a kenőpénzt, de az is, aki adja – ugyanis passzív résztvevője a korrupciónak. Feltételezhetjük, hogy a húszezer forintos értéket meg nem haladó ajándékokra nem kell kenőpénzként tekinteni, de az e fölötti ajándékokkal legyen óvatos.

Sok múlik a szokásokon, az üzleti környezeten és az adott szituáción is. A vendéglátó iparban például a konyhai felszerelések igazi ajándékok, amikkel nem fog mellényúlni, de az ügyvédi, tanácsadói irodáknak érdemesebb valamilyen elegáns kiegészítőt ajándékozni. Teljesen más a doktornak adni egy tízezer forintos bort egy sikeres műtétet követően, mint egy köztisztviselőnek valamilyen bizonyítvány, engedély kiállításáért. A második esetben a kötbér kockázata jóval magasabb.

Megszokott vagy eredeti?

Miután meg van a büdzsé, el lehet kezdeni gondolkozni az ajándékon. Választhat a "biztonságos ajándékok" csoportjából, hogy biztosan elkerülje a nem megfelelő választásból fakadó kellemetlenséget, a legrosszabb esetben unalmasnak fog tűnni. Érdemes átgondolni, hogy gyarapítani akarjuk-e az üzleti partner tucat tárgyakból felhalmozott kollekcióját, vagy esetleg meglepjük valami egyedi ötlettel. Minél hivatalosabb a kapcsolat, annál inkább az elegánsabb és megszokottabb ajándék a célszerű.

Pár évnyi ajándékvásárlás után olyan érzése támadhat, hogy kifogyott az eredeti ötletekből. A kiválasztásnál ne feledjük, hogy a meglepetés ereje az egyik legfontosabb szempont, ugyanis az tölti el elégedettséggel a partnert. Így, ha igazán meg akar lepni valakit, válasszon valami szokatlan ajándékot.

meglepődés

Mostanában az egyik legnépszerűbb ajándékok közé tartoznak a különböző utalványok, amelyek tényleges értékét nehéz megbecsülni. – „Ez lehet például belépőjegy egy fürdőbe, élmény-, masszázsközpontba vagy mondjuk színházjegy is. Ezek biztonságos ajándékok, nagyon nem lehet mellé lőni velük, ugyanis gyakorlatilag a megajándékozott személy választhatja ki a neki szimpatikus szolgáltatást az ajánlatok közül. A legkockázatosabb ajándékok közé tartoznak az ékszerek vagy akár a könyvek is, mert lehet, hogy nem sikerül eltalálni a személy ízlését” – mondta el a PROFIT System tanácsadó iroda egyik PR menedzsere.

Nem csak a belső számít

Szintén nagyon fontos, hogy hogyan csomagoljuk (hogyan tálaljuk) az ajándékot, ugyanis az is része az ajándéknak. Sokszor a csomagolás teszi boldoggá az ajándék címzettjét, és akár érdekesebb is lehet valaki számára egy vicces, kreatív doboz vagy egy különleges, esetleg személyes zacskó/csomagolás, mint maga az ajándék. Vannak különböző boltok, ahol a legkülönbözőbb csomagolások közül válogathatunk, általában bevásárlóközpontokban találkozhatunk ilyenekkel.

ajándék

A csomagolás mellett, ne feledkezzen meg az üdvözlő kártyáról sem. A legjobb, ha kézzel írjuk a köszöntőt, céges ajándékok esetén pedig érdemes feltüntetni a cég logóját is, így később könnyebben asszociálnak ránk az ajándékról.

(boa)

Ajándék vagy kenőpénz?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank