2013.03.09.

Sokat spórolhat, aki gyakornokot alkalmaz

Április végéig pályázhatnak a munkáltatók a fiatalok elhelyezkedését segítő gyakornoki programban.

Április végéig várják a munkáltatók pályázatait a fiatalok elhelyezkedését segítő, 8,5 milliárd forint összköltségű gyakornoki programban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor Nyíregyházán, egy munkáltatói fórum előtt elmondta: a támogatásban azok a munkaadók részesülhetnek, amelyek a korábban tanulószerződéssel foglalkoztatott diáknak a végzés után is szeretnének munkát adni.

kézfogás

Nagyságrendileg 4 és 10 ezer közötti, szakmával rendelkező pályakezdőt szeretnének a program segítségével a következő időszakban munkába állítani.

Az ezt vállaló mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) jelentős bér- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe 9 hónapig, a kedvezmény akár a bér és járulék 100 százaléka is lehet. A 9 hónap után letelte pedig 6 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia a munkaadónak - ismertette az államtitkár.

A járulékkedvezmény mellett támogatják a vállalkozás által kijelölt, szakképzettséggel rendelkező mentort, akinek a felügyelete alatt dolgozik a tanuló, ezen túl bizonyos összeggel pedig a munkahely kialakítását is segítik.

A programra összesen 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre, és nagyságrendileg 4 és 10 ezer közötti, szakmával rendelkező pályakezdőt szeretnének a program segítségével a következő időszakban munkába állítani - fogalmazott az államtitkár. A munkáltatók erre vonatkozó pályázataikat április végéig nyújthatják be.

Március elsején indult egy másik, a pályakezdők munkaerőpiacra lépését ösztönző program is. A TÁMOP–2.3.6 jelű konstrukció alapvető célja a mikro vállalkozások indítását tervező 35 év alatti természetes személyek segítése a konvergencia régiókban.

Amennyiben egy regisztrált álláskereső úgy dönt, hogy szeretne vállalkozóvá válni, akkor őt egyrészt 2 millió forint összértékű, vissza nem térítendő támogatással, másrészt a legfeljebb 6 hónapos időtartamra, a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatással segítheti az állam.

Forrás: MTI

Sokat spórolhat, aki gyakornokot alkalmaz

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank