2013.02.24.

Fiatalok vállalkozóvá válása

A foglalkoztatási problémák tartós megoldásához a vállalkozókon keresztül vezet az út. Ennek tudatában indul az a támogatási konstrukció, amely fiatalok vállalkozóvá válását segíti.

A Munkaügyi központ hazai és uniós forrásokból is igyekszik támogatni a pályakezdők munkaerőpiacra lépését, így idén is lehet pályázni vállalkozóvá válási támogatásra, illetve lehetőség van beruházás jellegű támogatások megszerzésére is. A TÁMOP–2.3.6 jelű konstrukció alapvető célja a mikrovállalkozások indítását tervező 35 év alatti természetes személyek segítése a konvergencia régiókban, amire közel ötmilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A támogatástól 1500 darab új mikrovállalkozás elindulását várják.

Fotó Franchising.pl

A pályázatok benyújtása 2013. március 1-től lehetséges.

Mikrovállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amely tíznél kevesebb személyt munkaviszonyban foglalkoztat, és amelynek éves árbevétele nem haladja meg a kétmillió eurót. A pályázat keretein belül mikrovállalkozásként maximum hárommillió, társas vállalkozásban pedig maximum hatmillió forintra lehet pályázni. A kilencven százalékos állami és uniós támogatással megvalósuló konstrukcióhoz 10 százalék önrészt kell biztosítani.

A pályázati részvételhez szükséges egy kidolgozott és jóváhagyott üzleti terv, illetve a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) által szervezett képzés(ek) eredményes elvégzéséről szóló tanúsítvány. A teljes konstrukció két pályázati ütemből áll, amelynek keretében a potenciális fiatal/pályakezdő vállalkozók egymásra épülő képzések és programok keretében megkaphatják a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat – alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait –, illetve segítséget kaphatnak üzleti tervük összeállításához (TÁMOP–2.3.6.A). A második pályázati ütemben (TÁMOP–2.3.6.B) részesülhetnek anyagi támogatásban a vállalkozások az alapítást követő időszakban felmerülő költségekre.

A pályázaton elnyert pénzt fel lehet használni, anyag- és eszközbeszerzésre, oktatásra, rezsiköltségekre, de üzlethelyiség bérlésére és ügyvédi költségekre is. Azonban a projekt összköltségének minimum 30%-át, de maximum 50%-át személyi jellegű ráfordításra (bér és járulékai) kell fordítani.

Fiatalok vállalkozóvá válása

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank