2012.12.29.

Évvégéig választhatók az új kisadók

A postahivatalokban zárásig, Ügyfélkapun keresztül december 31. éjfélig lehet választani a kis- és közepes vállalkozások számára bevezetésre kerülő kis-adókat.

2013. január 1-től lépnek életbe a kisvállalkozások új adónemei, a kisvállalatai adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata). Azzal együtt, hogy az adónemek pontos részleteit még decemberben is módosították, a kivára bejelentkező vállalkozások száma, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján nem haladja meg az ötezret, ami nem túl nagy érdeklődést jelent; ugyanakkor már több mint 30 ezren katások.

űrlap kitöltés

A kata esetén minden főállású adózó után egységesen 50 ezer forintot, mellékállású adózó után 25 ezer forintot kell fizetni. A kiva esetén az egységes adókulcs 16 százalék, míg az Eva esetén 37 százalék.

A kisvállalati adót azok a vállalkozók választhatják, akiknek éves árbevételük nem haladja meg az 500 millió forintot, illetve a vállalkozás munkavállalói létszáma a 25 főt, míg a kisadózók tételes adója esetén 6 milliós éves árbevétel limitnek kell megfelelni. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kidolgozott adónemek fél millió potenciális vállalkozásnak/egyéni vállalkozónak jelenthetnek egyszerűbb adózási kötelezettséget és pénzügyi könnyebbséget. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett adatok alapján egyelőre úgy tűnik, hogy ennyien nem választják majd az új kis-adókat – a kivára 4614, a katára pedig 30786 bejelentkezés történt december 21-ig – azonban, mivel a kata esetében minden hónapban be lehet jelentkezni, illetve az új adók esetén mindig tapasztalható egy kis óvatosság a vállalkozások részéről, az adószakértők szerint az új adónemek igazi vonzerejét egyelőre még nem lehet lemérni.

Emellett sokan maradnak az EVA-nál is, és annak ellenére, hogy alacsonyabb adókulcsa miatt az új adók sok esetben jóval kedvezőbb feltételeket teremtenek (míg az EVA esetén 37 százalék, a kiva esetében mindössze 16 százalék az adókulcs mértéke), sok vállalkozás mégis megmaradhat az EVA-nál az azzal járó adminisztrációs kényelem és bejáratott gazdasági kapcsolatrendszerek miatt.

Azon vállalkozások számára, akik egyelőre kételkednek az új adók tényleges hasznában, a Nemzetgazdasági Minisztérium elkészítette a KATA kalkulátort, illetve összeszedte a témában leggyakrabban felmerülő kérdéseket és azok válaszait, amelyek elérhetőek ide kattintva.

Évvégéig választhatók az új kisadók

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank