2012.12.08.

Népszerűbbek a plázák

A vásárlók többsége szerint a bevásárlóközpontokban jobban érvényesülnek fogyasztói jogaik, mint az egyéni üzletekben. 80%-uk szívesebben vásárol plázákban.

A válság által előidézett forgalomcsökkenés ellenére a plázák és bevásárlóközpontok sikere töretlen maradt Magyarországon, a látogatók száma jelentős mértékben nem változott az elmúlt években. A Nielsen és a CP Contact Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Kft. a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének közreműködésével készített felmérése szerint a vásárlók több mint 80 százaléka szívesebben vásárol bevásárlóközpontokban, mivel ott kiemelten kezelik a jogaikat, azonban ezért nem hajlandóak többet fizetni. Ilyen jogok például a hibás, vagy hibátlan áruk cseréje, az összeg levásárlása, vagy pénzvisszafizetés.

Westend kirakat

A főbb budapesti plázákban 60-130 euró között lehet üzlethelyiséget bérelni négyzetméterenként, vidéken ennél valamivel alacsonyabb a bérleti díj.

’’A legfrissebb kiskereskedelmi jelentésekből kiderül, hogy a kereskedelmi forgalom volumene tovább csökkent, ugyanakkor a téli időszakra előretekintve várakozásokkal teli a bevásárlóközpontok üzemeltetői, hiszen a Karácsony kereskedelmileg aktívabb időszaknak számít. A bevásárlóközpontokban lévő kiskereskedők 90 százaléka biztosít lehetőséget a hibátlan termékek visszavételére, vagy levásárlására” – mondta Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke és hozzátette, hogy fogyasztóvédelmi szempontok közül talán a legfontosabb, hogy személyesen, az üzletben tudjuk intézni az ügyeinket, néhány bevásárlóközpontban pedig fogyasztóvédelmi szakemberek is segítenek, a vásárlónak és a kereskedőnek egyaránt.

A bérleti díjak Budapest főbb bevásárlóutcáiban és a központi elhelyezkedésű plázákban nagyjából hasonló árfekvésűek. Havonta 60-130 euró közötti összegbe kerül négyzetméterenként egy ilyen üzlethelyiség bérlése. A felmérés eredményeit mérlegelve érdemes azonban megfontolni - üzletünk arculatától függően – hogy hol érdemes boltot nyitni. Egy körülbelül 40 ezer négyzetméter kereskedelmi területtel rendelkező házban az éves látogatószám 10-16 millió fő.

(a.c.)

Népszerűbbek a plázák

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank