2012.11.18.

Generációváltás a kkv-knál

A magyar kis-, és középvállalkozások egyharmada áll generációváltás előtt, de a fiatalok nem szívesen választják a vállalkozói létet.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) szerint rendkívül alacsony a magyar fiatalok vállalkozói kedve, ami megnehezíti a visszavonulást fontolgató cégvezetők helyzetét, mivel nincs ki átvegye az üzletet. „Alapvetően azért fontos kérdés ma a cégek örökölhetősége, mert mind Magyarországon, mind Európában évek óta idősödik a társadalom, így pedig egyre többen érzik úgy, hogy most már visszavonulnának és ráhagynák a családi céget a gyermekeikre” - magyarázta a jelenséget Kovács Patrik a Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke a Napi Gazdaságnak.

fiatal vállalkozók versenyének döntő bírói, 2008 - photo by fernication

A szervezetek rendezvényein olyan előadók szólalnak fel, akik példaképként szolgálhatnak a fiatal vállalkozóknak.
photo by: fernication

A rendszerváltás utáni években megnyíló lehetőségek miatt Magyarországon rendkívül sokan alapítottak saját céget, melyeknek vezetői mostanra érték el azt a kort, hogy a nyugdíjon kezdjék el törni a fejüket. Tovább nehezíti az öröklés kérdését, hogy a magyarországi kkv-k történetében ez lesz az első generációváltás, mivel a szocializmus éveiben nem voltak magáncégek.
Magyarországon a 18 – 35 év közöttieknek kevesebb, mint 4 százaléka indít, vagy tervez saját vállalkozást, mely európai és amerikai viszonylatban is nagyon alacsony szám. Ezért is válik szükségszerűvé az új generáció felkészítése a tudatos vállalatirányításra és a felelős tulajdonlásra. Több szervezet is együttesen dolgozik azon, hogy a fiatalokat pozitív vállalkozói életutakkal ismertessék meg előadásaikon, és emellett igyekeznek támogatást is nyújtani a kezdetekben.

Annak érdekében, hogy a fiatal vállalkozók megrendelésekhez is jussanak, a FIVOSZ elindítja beszállítói programját, melynek keretében több ismert vállalkozással is együttműködik, úgy mint a Videoton Zrt.-vel, a Signal Biztosító Zrt.-vel, vagy a Tesco Global Áruházak Zrt.-vel.

Generációváltás a kkv-knál

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank