2016.08.19.

Akiknek fontos az etikus működés

17. alkalommal díjazzák az üzleti életben felelősségteljesen és etikusan működő cégeket. Szeptember 16-ig lehet jelentkezni az Üzleti Etikai Díjra.

Az Üzleti Etikai Díjat 2000-ben alapította László Ervin filozófus, író és Demcsák Mária, a Piac & Profit Üzleti magazin főszerkesztője. Az elismeréssel minden évben egyszer díjaznak négy hazai vállalatot – nagyvállalat, multinacionális vállalat, középvállalat és kisvállalat kategóriákban. A független, üzleti és kormányzati szereplő által nem befolyásolható díj kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei évben, szeptember 16-ig várják azon vállalatok jelentkezését, melyek vezetői, munkatársai úgy érzik, hogy etikus, felelősségteljes magatartással vesznek részt az üzleti életben.

Üzleti Etika Díj 2015. évi díjazottak és alapítok Fotó Piac&Profit: a 2015. évi díjazottak és az Üzleti Etika Díj alapítói

A pályázatokat az eddigi díjazott vállalatok vezetőiből és az alapítókból álló zsűri bírálja el egy részletes szempontrendszer alapján. (A zsűri tagjaitól átlagban 20-30 értékelés érkezik.)

Az Üzleti Etikai Díjat kizárólag pályázat útján lehet elnyerni. Pályázatot csak a díjra jelölt cégek adhatnak be. A díjra jelölésre az alapítók által felkért gazdaságiszakmai szervezetek jogosultak tagjaik sorából, illetve önjelölésre, a vállalatok saját maguk jelölésére is van lehetőség a szervező, a Piac & Profit által meghirdetettek szerint. A jelölés után az Üzleti Etikai Díj  Kontroll Bizottsága dönti el, mely jelölteket kérhet fel a szervező a pályázat benyújtására.

A szervezők azoknak a cégeknek az önjelölését várják szeptember 16-ig, melyek az alábbi etikai szempontok szerint működnek:

  • A vállalat felelős gondolkodásmódról tesz cselekedetein keresztül tanúbizonyságot.
  • Felelősséget vállal a munkatársaiért, az üzleti partnereiért, a szűkebb és tágabb környezetének jólétéért, a társadalom fenntartható fejlődéséért, a klímaváltozás negatív folyamatainak visszafordításáért, az esélyegyenlőség javításáért.
  • Tetteit nem a mindenáron való haszonszerzés irányítja, hanem a másokról gondoskodás, más érdekeinek, jóllétének figyelembevétele is.
  • Környezete (szűkebb tágabb, emberi, természeti, üzleti) érdekei miatt képes átértékelni a várható üzleti hasznát, illetve be tudja illeszteni cselekedetinek célrendszerébe a fenntarthatóság globálisabb céljainak szolgálatát is.

Az Üzleti Etikai díjat csak egyszer lehet elnyerni, így a díjat már birtokló cégek jelölését nem fogadják a szervezők. Az elismeréssel embléma és logó viselésének jogosultsága jár együtt. Az Üzleti Etikai Díjról nyilvános szakmai konzultációt tart a díjalapító szeptember 15-én, Budapesten, a díjátadásra pedig november 16-án este, egy díjátadó gálaest keretében kerül sor.

Akiknek fontos az etikus működés

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank