2016.07.30.

Nőtt az új cégek száma az első fél évben

De még mindig sok a megszűnés. Viszont összességében lassul a cégek számának csökkenése, és a közeljövőben több stabilabb vállalkozás lehet a magyar gazdaságban.

Többéves csökkenő tendencia fordult most meg azzal, hogy az új cégek száma 5,9 százalékkal növekedett az első hat hónapban Magyarországon a tavalyi első fél évhez képest, viszont továbbra is csökken a működő cégek száma a megszűnések nagy száma miatt – közölte a Bisnode Magyarország Kft.

A Bisnode elemzése szerint, bár az első fél éves javulás kétségkívül pozitív, mértéke mégis eltörpül a korábbi éveket jellemző visszaesésekhez képest. Emlékeztetnek arra, hogy míg 2010-ben rekordszámú, közel 50 ezer cég alakult, ezt 20 százalékos visszaesés követte 2011-ben, majd ezután folyamatosan csökkent a cégalapítások száma egészen a 2015-ös mélypontig, amikor mindössze 25 ezer új cég alakult.

Az idei első fél év végén több mint 522 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon, ami csaknem 40 ezerrel kevesebb a 2013-as csúcsnál, de még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

A nemzetközi cégminősítő megjegyezte, hogy lassul a cégszámok csökkenése, egyrészt a növekvő cégalapítások, másrészt az újonnan kezdeményezett megszüntetési eljárások visszaesése miatt. A cég szerint várhatóan ez a tendencia folytatódik az év második felében, illetve 2017-ben is, amelynek eredményeként a magyar gazdaságban több stabilabb vállalkozás lesz.

2016 első hat hónapjában alakult cégek közül a legtöbb a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységű, illetve építőipari társaságok közül került ki, miközben a legtöbb vállalkozás a nagy- és kiskereskedelem után szintén ebben a két iparágban szűnt meg.

Nőtt az új cégek száma az első fél évben

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank