Saját vállalkozások különböző ágazatokban

Ha megfelelően van menedzselve, egy ágazatokon átívelő diverzifikációs stratégia segíthet ellensúlyozni az üzleti ”lenteket és fenteket”, növekedési lehetőséget teremthet.
Szerda
02.07.2014
Egy ágazatokon átívelő diverzifikációs stratégia segíthet ellensúlyozni az üzleti ”lenteket és fenteket”.
 

Az üzleti diverzifikáció egy érdekes téma és elsősorban a kockázat-menedzsment kérdésköréhez kapcsolódik. Amikor befektetők azt latolgatják, hogy a portfóliót hogyan is kellene bővíteni, diverzifikálni, gyakran idézik a régi mondást, miszerint ”Ne rakd az összes tojást egy kosárba”. A cél, hogy a befektető fedezze magát az előre nem látható körülmények ellen azáltal, hogy különböző, sokrétű lehetőségekbe is invesztál. A hagyományos befektetéseknél a diverzifikáció egy passzívabb tevékenység és egy eszközallokációs gyakorlatban manifesztálódik. A pénzügyi tervezők  könnyen mutatnak diverzifikációs modelleket, amik lehetővé teszik többféle eszköz megvásárlását is, mint például részvények, kötvények, befektetési alapok, stb. A franchise kontextusában azonban – amely egy vállalkozói tevékenységet követel meg – a diverzifikáció már egy jóval összetettebb kérdés.

A franchise átvevők könnyedén tudják bővíteni tevékenységüket egy adott ágazaton belül azáltal, hogy különböző márkákat, licenceket vásárolnak, így a meglévő szaktudásukat és infrastruktúrájukat viszonylag egyszerűen tudják alkalmazni. Például egy gyorséttermi franchise átvevő akár két-három további éttermi márkát is ”bevállalhat” úgy, hogy ugyanannak az erőforrásnak kiaknázásával, hasznosításával működteti egységeit.

Az ágazatokon átívelő diverzifikáció kérdése viszont már jóval összetettebb. A franchise természetének köszönhetően, a franchise átvevő a franchise rendszergazda tréningprogramja során sajátítja el, tanulja ki az új üzletet. Ez pedig kifejezetten vonzóvá teszi az új ágazatba való terjeszkedést, különösen egy tapasztalt franchise átvevő számára. Azonban a végrehajtás során számos tényező játszik szerepet, amiket számításba kell venni. Ilyen a működtetés komplexitása az új ágazatban; képesség a létező menedzsment-infrastruktúra átszervezésére, áttételére; szinergiák az ágazatok között és a demográfiai eltérések:

 

A működtetés komplexitása

A diverzifikáció egyik célja, hogy az új tevékenység eredményeként csökkentsük a kockázatot. Ezért, ahogy a franchise átvevők az új területre lépés lehetőségét fontolgatják, a relatív komplexitás témaköre fontossá válik. Ugyanis, ha az új franchise koncepció jóval összetettebb és a franchise átvevő idejének nagy részét elviszi, akkor az kockázatot jelent a már meglévő vállalkozásra.

Azonban, ha az új tevékenység egy egyszerűbb üzleti modellel működik, mint a jelenlegi, a kockázat jóval alacsonyabb. Például, egy étteremi franchise átvevő, megközelítőleg 100 alkalmazottal egységenként és több száz vásárlóval naponta, találhat egy relatíve kevésbé komplex, kisebb hotel koncepciót 70 vagy 80 vendéggel és 6-10 alkalmazottal helyszínenként. Fordított esetben, egy autószerviz franchise átvevő egy gyorséttermi koncepciót esetleg összetettebbnek találhat. Általánosságban, ha az új tevékenység kevésbé összetett, mint a meglévő, akkor a kockázat is alacsonyabb.

 

A meglévő menedzsment és infrastruktúra átszervezése 

Ha az új ágazat teljesen különböző kompetenciákat követel meg, és ezért a meglévő belső erőforrásokat (pl. a felsővezetők, menedzsment réteg) és külső erőforrásokat (pl. meglévő tanácsadók) nem lehet hatékonyan átszervezni, akkor egy teljesen új infrastruktúrát kell létrehozni. Ha viszont a meglévő infrastruktúrát nem lehet átszervezni, akkor a profit is alacsonyabb lesz, ahogyan az általános költségek (pl. munkavállalók utáni költségek) emelkednek.

Például, ha egy szolgáltatói szektorban, mondjuk a gyorsnyomtatásban tevékenykedő franchise átvevő úgy dönt, hogy belekezd egy egészségügyi, egészségtámogató vállalkozásba, nehéz lesz elvárni a meglévő menedzsmenttől, hogy átlépjenek, és hatékony vezetést biztosítsanak a teljesen új ágazatban. Ugyan az új üzlet nem szükségszerűen összetettebb, a szükséges kompetenciák teljesen mások. A franchise átvevőnek ki kell alakítania egy új menedzsment csapatot, új eszközöket, felszerelést venni új gyártóktól, különböző HR szakemberekkel tárgyalni és így tovább.

Ha a meglévő infrastruktúrát csak nagyon minimális százalékban lehet kiaknázni, nem teljesül a méretgazdaságosság, és a nyereség relatíve alacsonyabb lesz egy olyan diverzifikációval szemben, ahol az erőforrások egy (nagy) részét lehetne használni.

 

Szinergiák a jelenlegi és az új ágazatok között 

Az ágazatok közötti szinergiák kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a sikeres diverzifikációban. Például egy virágárus, aki egy fotó-videó vállalkozásba kezd, jövedelmezhet a diverzifikációból. Ugyan a két ágazat meglehetősen különböző, mégis a virágért érkező vásárlók közül lehet, hogy valakinek épp fotósra van szüksége egy különleges rendezvényhez. És fordítva, azokon a rendezvényeken, ahol fotó-videószolgáltatásra van szükség, ott könnyen teremhet lehetőség virágárusításra is. Ugyanígy, egy hoteltulajdonos, -üzemeltető hozzáadhat hotelének kínálatához egy éttermi vagy étkeztetői szolgáltatást és jövedelmezhet a kiszélesített értékesítésekből, árrésekből.
Ezek csak példák a természetes szinergiákra, amik csökkentik a kockázatot, és növelik az értékesítést.

 

Demográfiai eltérések

Végül, de nem utolsó sorban, a különböző ágazatok demográfiai mintái szintén nagy szerepet játszhatnak a kockázat-értékelésben. Ha a meglévő márka célcsoportjának demográfiái összetétele nagyon különbözik az új márkáétól, akkor elveszik a piacokon átnyúló termékek és a meglévő vásárlókról szerzett tudás felhasználásának lehetősége.

Sok 21. századi cég, vállalkozás függ a fogyasztókról és vásárlási szokásaikról szerzett alapos ismeretektől, információktól (fogyasztói trendek, sikeres és elfogadott marketingtechnikák, vásárlói hajlandóság és potenciál, stb.). Ha ez az információ használható az új ágazatban is – mert az új termékkel/szolgáltatással ugyanazt vagy hasonló közönséget céloz meg – akkor nagyobb a siker valószínűsége, hiszen a franchise átvevő már érti a vásárlót.

A legtöbb márkának van egy tisztán meghatározott célcsoportja, amely az üzletének nagy részét képviseli. Amikor egy új franchise ajánlatot értékel, vegye számításba, hogy a létező márkához hasonló demográfiai adatokkal rendelkező franchise átadó esetén csökkenteni tudja a marketingre fordított tanulási időt, valamint lehetőséget teremthet a reklámok összekötésére, ”keresztbe-reklámozásra”.

 

A franchise természete könnyebbé teszi a diverzifikáció taktikai megvalósítását, mivel eredendően feltételezi, hogy a franchise átvevőnek nincs korábbi tapasztalata a kiszemelt szegmensben. Az ágazatokon átívelő diverzifikáció egy hatékony mód lehet a franchise átvevő számára, kockázatának menedzseléséhez és jelentős növekedés eléréséhez. Azonban, a több ágazatot érintő működés és vállalkozásműködtetés során számos olyan stratégiai szempont van, amelyeket fontolóra kell venni, így is csökkentve a kockázatot.

A leghatékonyabb módja a diverzifikációs stratégia végrehajtásának, ha azonosítjuk az új szektorban rejlő lehetőségeket. Ideális esetben a működ(tet)és komplexitása alacsonyabb, mint a meglévő üzleté (hogy így se vonja el túlságosan a franchise átvevő idejét, figyelmét, erőforrásait); legalább valamennyi létező infrastruktúrát át lehet szervezni, és vannak természetes szinergiák meglévő és új koncepciók között, amik lehetőséget teremtenek kiegészítő szolgáltatások értékesítésére a hasonló összetételű célcsoportok számára. 


népszerű a fórumban

Még nem kelt el a Dairy Queen

This is a really very interesting post. I found lots of interesting information form your site. I really like the post and I love to read your post. Keep doing a great work. I...

5 hozzászólás
utolsó 10.08.2018
Még nem kelt el a Dairy Queen

This is a really very interesting post. I found lots of interesting information form your site. I really like the post and I love to read your post. Keep doing a great work. I...

5 hozzászólás
utolsó 10.08.2018
Franchise trendek 2013-ban

Én ezt ajánlom minden franchise tulajdonosnak: http://vendeglatoprogram.com/termekek/franchise-rendszer Sokkal könnyebb lesz vele a franchise üzletek kezelése.

1 hozzászólás
utolsó 04.02.2016
Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 26.10.2014
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 12.07.2014
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 01.07.2014
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 14.12.2013
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 08.12.2013