2012.02.02.

Franchise hátrányok az átvevő számára

Gondolhatnánk, hogy a csatlakozással egy kipróbált receptet kapunk egyszerű és jövedelmező üzlethez. Azonban minden üzleti tevékenység kockázatos és ez alól a franchise sem kivétel.

Mielőtt eldönti, hogy bele vágjon e egy franchise vállalkozásba, elemezze magát a franchise-t, vegye számításba annak lehetséges hátrányait is.

 1. Ellenőrzés és kontroll
  A franchising meghatározása kimondja, hogy a franchise átadó és az átvevő közötti kapcsolat a kontrollon alapszik. Az átvevő a tulajdonosa saját vállalkozásának, ugyanakkor köteles betartani a franchise szerződésben rögzített előírásokat. Meg kell értenie, hogy milyen előnyökkel jár az együttműködés az átadóval, ami viszont a minőségi szabványok ellenőrzésének elfogadásával is jár. Minden rossz franchise-outlet rossz hatással van nemcsak az üzemeltető átvevőre, de közvetve az egész hálózatra és annak összes tagjára is. Ezért követeli meg az átadó szabványai betartását.
 2. Díjak, díjak
  Sajnos semmi nincs ingyen. Az átadó know-how-jának használatáért, az alacsonyabb kockázatokért és a folyamatos támogatásért fizetni kell. Az átvevő az egyszeri belépési díj (licence díj) mellett a havi franchise díjat fizeti és a hálózat reklámalapjába szintén valamennyit. Ezeket a díjakat tartalmazhatja a beszerzendő termékek ára, amit az átadón keresztül vásárol az átvevő. Általában, ha egy üzleti koncepció jövedelmezőbb és nagyobb az esély a sikerre, a díjak mértéke is nagyobb.
 3. Nehéz elválás
  A franchise szerződés rögzíti az együttműködés időtartamát is és szabályozza az átvevő üzleti jogainak átruházását másik személyre vagy átvevőre ezalatt az időszak alatt. Ez az üzleti mozgástér beszűkítésének tűnhet, de más oldalról megvizsgálva logikus előírás. Ha a franchise átadó részletes és precíz kutatás, munkaerő toborzás után találta meg átvevőjét, akkor miért ne lenne hasonlóan alapos annak helyettesének kiválasztásánál?
 4. Az átadó bakija
  Előfordul, hogy a rendszergazda hibázik a hálózat irányítása során. Például, ha egy újítás bevezetése a franchise megállapodás időtartama alatt nem a tervezett sikerrel alakul, káros is lehet átvevőkre. Előfordulhat, hogy a márka renoméja az átvevőktől független okok miatt csökken.

aw

Franchise hátrányok az átvevő számára

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank