2016.01.07.

Húzó nevek 2016-ban

6 év után végzett ismét az élen gyorséttermi márka, és az ágazat továbbra is dominál az 500 legjobb amerikai franchise rangsorában.

Az Entrepreneur magazin 37. alkalommal kiadott éves ”Franchise 500” rangsora a Jimmy John’s Gourmet Sandwiches márkát nevezte meg az új „Number 1” üzletnek. A gyorsaságáról ismert, az USA-ban 2386 helyszínen (ebből 2338-an franchise partnerei révén) jelenlévő szendvicsbár hálózat történelme során először hódította el az első helyet. A dobogó második fokán, tavalyhoz képest egy helyezést rontva, a Hampton by Hilton található, a hotelláncot követi a Supercuts fodrászszalon hálózat (+2 helyezés) a 3., valamint a Servpro (+3) a 4. helyen.

Top Franchises

2016-ban az 500 legjobb amerikai franchise hálózat összesen 462 585 egyéni vállalkozást (franchise átvevőt) foglal magába (16 ezerrel többet tavalyhoz képest) összesen 17 különböző ágazatban.

A korábbi éveknek megfelelően a 2016-os Franchise 500 rangsorban is a vendéglátás a húzó ágazat, a top10 franchise hálózat fele a gyorséttermi szegmensben tevékenykedik – az első helyezett mellett a Subway az 5., a McDonald’s a 6., a Denny’s a 9., a Dunkin Donuts pedig a 10. helyen zárt – viszont az iparág 2010 óta először tudhatja magáénak az első helyet. Az idei évben az egyik legnagyobb növekedést a karbantartás ágazat mutatta fel, köszönhetően a koncepciók relatív alacsony befektetés-igényének. A hotel kategória szintén növekedéssel zárta a tavalyi évet, valamint az otthon-renováló és lakberendező márkák teljesítettek jól, a recesszió után újra otthonukba befektető ingatlantulajdonosoknak köszönhetően.

Mindenki találhat magának vállalkozási lehetőséget a Franchise 500 listán, függetlenül attól, hogy egy fiatalabb üzleti koncepciót próbálna ki vagy marad a jól bevált neveknél” – kommentálta az idei listát Amy Cosper, az Entrepreneur alelnöke és főszerkesztője. „Egy jól működő franchise a kulcs a sikerhez, és a listán szereplő vállalatok olyan erős alapokkal rendelkeznek, melyeknek köszönhetően a változó piaci környezetben is képesek túlélni. Ezek a franchise hálózatok kiváló lehetőséget jelenthetnek a vállalkozók számára egy új üzlet beindításához.

A Franchise 500 rangsor meghatározásakor minden egyes vállalat esetében ugyanazt a formulát alkalmazták, amely objektív és számosítható szempontokat is számításba vesz. A legfontosabb szempontok a pénzügyi erősség és stabilitás, a növekedési ütem, valamint a rendszerméret. Minden franchise hálózat egy kumulált pontot kap, és így alakul ki a végső ötszázas rangsor. A teljes 2016-os Franchise 500 lista megtekinthető az Entrepreneur web-oldalán.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank