A zeneiskolákban olyan program is indul, ahol 4-18 hónapos korú gyermekek ismerkedhetnek meg a zenéléssel.
Szombat
2012.05.26.
A Yamaha Zeneiskola több mint 40 országban kínál zenei képzéseket, köztük Magyarországon is.
 

A Yamaha Zeneiskolák csaknem 50 éves működésük alatt több mint 6 millió diákot tanítottak meg világszerte a zene szeretetére. Itthon is megtalálhatóak a Japánban alapított zeneiskola hálózat egységei, méghozzá három településen is. Az elsőt Mészáros Béla hozta létre Miskolcon, azt követően, hogy a németországi központtól megvásárolta a franchise jogokat. Pár év múlva megnyitott a kecskeméti és tiszakécskei iskola is, melyeket szintén franchise partnerek üzemeltetnek.

A Yamaha iskolák olyan pedagógiai módszerekkel dolgoznak, amelyek ösztönzőleg hatnak a gyerekek kreativitására és szabad teret hagynak az egyéni elképzelések megvalósítására. „Produktív zenélésre ösztönözzük a gyermekeket. A Yamaha iskolákban 5-6 fős csoportokban tanítunk, ahol diákjaink megtapasztalják a közös zenélés élvezetét, és lehetőségük van egymástól is tanulni.” – mondta el Mészáros Béla, a miskolci zeneiskola igazgatója. Magyarországon elsősorban kisgyermekeknek indítottak eddig órákat, azonban hamarosan indul az „50+ program”, azoknak kínálva lehetőséget a zenetanulásra, akiknek fiatalabb éveikben nem volt erre módjuk. Más országokban a fiatal növendékek mellett egészen 99 éves korig fogadják nagy sikerrel a jelentkezőket, ezért ezt a gyakorlatot itthon is szeretnének megvalósítani.

Nem szükséges zenei előképzettség ahhoz, hogy valaki megnyissa saját Yamaha iskoláját, viszont az oktatótanároktól elvárás a pedagógus végzettség és a zenei tudás. A zenetanárok rátermettségét a német központ is ellenőrzi, továbbá két éven keresztül félévente részt kell venniük szakmai tréningeken, ahol elsajátítják a Yamaha pedagógiai módszereit. A franchise jogok birtokában kedvezményesen vásárolhatja meg a Yamaha hangszereit, valamint segítséget kap a marketingkampány kidolgozásához is. A kötelező tréningek költségein kívül a tandíjakból származó bevétel 10%-át kell havi royalty díjként befizetni.


Papp Csaba
újságíró