2015.04.24.

Növekedési pályán a régió

Hetedik alkalommal gyűltek össze közép-kelet európai vállalatvezetők Budapesten a KKV-Csúcs konferencián.

Az idén hetedik alkalommal szerveztek konferenciát a kelet-közép-európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára Budapesten – a "Kelet-Közép-Európai KKV-Csúcs" című fórumon összesen mintegy 120 magyar, román, szerb, szlovák, osztrák és ukrán üzletember, politikus, kormányzati szereplő vett részt. Gulyás József, a nemzetközi konferenciát szervező KKV HÁZ Zrt. vezérigazgatója a tanácskozást megnyitó köszöntőjében arról beszélt, hogy a térség államai versenytársai is egymásnak, de „számos területen együttműködésre vannak ítélve”. A környező országokra is jellemző a kkv-k megléte, a statisztikák szerint Magyarországon mintegy 630 ezer ilyen cég működik. A találkozó fő üzenete az, hogy a térség államainak hasonló a történelme és várhatóan a jövője is.

KKV Csúcs @Budapest Fotó KKVHÁZ

A régió ”sorsközösségben” álló kisállamai természetes összefogását várhatná mindenki, azonban nem ez jellemző. Óriási verseny folyik azért, hogy a nyugati működő tőke melyik államot részesíti előnyben. A gazdaságok export orientáltak, ami a gyakorlatban gyakran azt jelenti, hogy egymástól kevésbé szívesen vesznek, annál inkább lelkesen eladnának egymásnak.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár a kelet-közép-európai kilátásokról szóló előadásában rámutatott: a magyar gazdasági kapcsolatokra a legnagyobb hatást a statisztikák szerint a német-osztrák és az észak-olasz térség fejti ki. Hozzátette: a magyar külkereskedelem 20 százaléka irányul az EU-n kívülre, a kapcsolatok háromnegyedét az európai térség adja. Németország után Magyarország 2. legnagyobb kereskedelmi partnere Románia, a 4. Szlovákia, az első tíz országon belül a lengyel gazdaság súlya nagyobb, mint a 10. helyen álló oroszé.

A kelet-közép-európai térség országainak növekedési üteme nagyobb lesz az európainál, a súlyáthelyeződés során a térség 2015-2019 között az egy főre jutó vásárlőerőben meghaladja majd a dél-európait. A régió előnyei – munkaerő, infrastruktúra fejlettsége – a következő néhány évben lehetőséget adnak a növekedésre, a térség növekedési pályán van.

Növekedési pályán a régió

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank