Az Accor Európa piacvezető szállodaipari vállalata, világszerte mintegy 3800 hotelt üzemeltet 13 márkanév alatt.
Csütörtök
2015.02.19.
Az átszervezés kifizetődni látszik, az Accor rekordot jelentő nyereséget realizált 2014-ben. A piac is erősödött.
 

Európa legnagyobb hotellánca, az Accor szerdán jelentette be legutóbbi (2014 szeptemberével véget ért) pénzügyi évének eredményeit, amely rekordot jelentő profitot hozott – az első gyümölcsei a hotelcsoport azon átszervezésének, mellyel az Európában és a robusztus feltörekvő piacokon fellendelű keresletet célozta meg. Sebastian Bazin, aki 2013 augusztusában vette át a hotellánc vezetését, két divízióra (HotelServices és HotelInvest) osztotta az Accort annak érdekében, hogy elkülönítse management és franchise üzletágát ingatlan tevékenységétől, és ezáltal erősítse a csoport rentabilitását.

Az Accor adózás előtti nyeresége a tavalyi évben meghaladta a 602 millió eurót, ami egy 11,7 százalékos növekedés előző évhez képest. A növekedést elsősorban a hatékony költséggazdálkodás, valamint a legtöbb piacon tapasztalható kereslet-élénkülés vezette.

A világ negyedik legnagyobb hotelpiaci szereplője – amely jelenleg egy hároméves stratégiai átszervezés alatt áll  – elmondta, hogy elsődleges céljuk az operatív és pénzügyi teljesítmények további fejlesztése. “A 2014-es év rendkívül mozgalmas volt. Lefektettük az alapjait annak, hogy a leginnovatívabb, legjobban teljesítő és legértékesebb hotel csoporttá válljunk” – mondta el újságíroknak Sebastian Bazin, bár a 2015-re vonatkozó pontos célok bemutatásától elzárkózott.

A Magyarországot is magába foglaló közel-kelet-európai régióban nemrég Lengyelország legnagyobb hoteloperátora, az Orbis Csoport vette át az Accor márkák fejlesztését, és vált a szállodalánc kizárólagos licence tulajdonosává a régióban. Hazánkban az Accor Pannonia Hotels Zrt. felett szerzett 99,92 százalékos részesedést az Orbis, mely 1993 óta van jelen a magyar piacon, és Sofitel, Novotel, Mercure, valamint Ibis márkanév alatt üzemeltet szállodákat.