Sok munkával jár, de szabad és rugalmas is egyben

A nyelviskola-vezetői lét sok munkát jelent, de közben szabad, rugalmas állást is, és sok örömet ad. És ami mindennél fontosabb: bearanyozhatja sok száz, sok ezer magyar gyermek és tinédzser mindennapjait.
Frenkel Gergely, Helen Doron Magyarország
Vasárnap
2015.01.25.
A Helen Doron további 20-30 helyszínnel fedné le Magyarországot – a nyelviskola hálózat üzletfejlesztési igazgatójával beszélgettünk.
 

A Helen Doron egy nemzetközileg ismert márka, melyet immár 30 éve azonosítanak a magas minőségű és innovatív angoltanítással. A nyelviskola hálózat 2004 óta van jelen Magyarországon, és jelenleg 68 franchise partner üzemeltetésében országszerte 120 helyszínen folynak képzések gyermekek és fiatalok számára. A franchise rendszerben három különböző együttműködési forma is várja a saját nyelviskolában gondolkozó érdeklődőket. A csatlakozás lehetséges egy oktatóközpont megnyitásával (50 ezer fő feletti városért/régióért felelős partnerként, akár 200 diák oktatására berendezkedve); egy nyelvstúdió kialakításával (20-50 ezres terület, kb. 80-100 diák); valamint önálló tanárként elsősorban a kisebb településeken. A koncepciókról, hálózati fejlesztésekről és a Helen Doron magyarországi terveiről kérdeztük Frenkel Gergely üzletfejlesztési igazgatót.

Hét új franchise partner is csatlakozott a Helen Doron magyarországi hálózatához a közelmúltban. Mely városokban, illetve milyen formátumban nyitottak új helyszínek?
Mivel idén úgy döntöttünk, hogy elérkezett az idő a lefedettség növelésére, ezért egyrészről népszerűsítettük a szabad területeket, másrészt rugalmassá tettük az egyes nyelviskolák formáját. Szegeden és Budapest Belvárosban (VII., VIII., IX. kerület) a nyelviskolai forma bizonyult a legkedvezőbbnek. Kalocsán, Soltvadkerten, Kiskőrösön és Budaörsön a nyelvstúdió formát ajánlottuk, míg Eger városában egy SET tanár kezdte meg működését.

Továbbra is a Helen Doron stúdió formátum a legnépszerűbb? Mi a vonzó az egyes koncepciókban?
Igen, a nyelvstúdió a legnépszerűbb forma. Ennek alapvetően két oka van. Egyrészt, a nagyobb vidéki városokban már több éves múlttal rendelkező Helen Doron nyelviskolák működnek, a kisebb városok számára pedig a nyelvstúdió forma a legjövedelmezőbb. Másrészt olybá tűnik, hogy a kisebb városokban viszonylag hamar rentábilissá válhatnak a nyelvstúdiók. A nyelvstúdiókra kidolgozott modell hathatós segítséget nyújt a tulajdonosoknak, akik kisebb városokban akarják megvetni a lábukat.
Ennek ellenére, a 40 ezresnél nagyobb területeken már egyértelműen a nyelviskolai forma a legmegfelelőbb.  A nyelviskolák komoly marketing-, módszertani- és üzleti támogatást kapnak az országos központtól, annak érdekében, hogy minél hamarabb jövedelmező vállalkozással rendelkezzenek. Mondanunk sem kell, a nyelviskolai modellhez valamivel több befektetésre van szükség.
Továbbra is nagy terveink vannak a SET, azaz az önálló tanár-modellel. Izraelben a SET koncepció bevezetése óta majdnem 200 százalékos növekedést értek el, és több száz tanárt segítettek biztos megélhetéshez. Önálló tanárok bárhol működhetnek, a legkisebb városokban is, és csak kevés formai feltételnek kell megfelelniük. Itt elsősorban a pedagógiai munka minőségére fektetjük a hangsúlyt. A SET tanárok ugyanúgy megkapják a személyre szabott támogatást az országos központtól. Magyarországon a SET modell bevezetése csak most kezdődött, de ha beindul, azzal nagyban növeljük a Helen Doron országos lefedettségét és így egyre több magyar gyermek számára nyílik esély, hogy megfelelő módszerrel tanulhatnak meg angolul.

A közeljövőben várható-e újabb nyitás? Mely területekre fókuszálnak leginkább?
Igen, reményeink szerint Zalaegerszegen hamarosan megnyitja kapuit az új nyelviskola, Dombóváron pedig egy nyelvstúdió. 2015-től Harkányban is folyik Helen Doron oktatás. Szándékaink szerint a közepes nagyságú vidéki városokat szeretnénk lefedni, de sokat várunk a SET koncepciótól is.  Így várunk partnereket pl. Kaposvárról, Nagykanizsáról, Bajáról, Balassagyarmatról, Sátoraljaújhelyről és Csongrádról is.

Hány Helen Doron egységgel terveznek hosszútávon, illetve hány egységgel valósulhat meg a teljes magyarországi lefedettség?
A teljes lefedettséget becslésünk szerint, formától függően, még 20-30 egység megnyitásával tudnánk elérni. Jelenleg 6 millió ember tudja könnyűszerrel elérni szolgáltatásainkat. Bízunk benne, hogy a kisebb településeken egyre több önálló tanár lát fantáziát eredményes tanítási módszerünkben és vállalkozási modellünkben.

Nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlesztésekre. Volt mostanában valamilyen változás a tananyagban, oktatási struktúrában, nyelvoktatók eszközeiben?
Az elmúlt tanév nagy újdonsága egy új, kisiskolásoknak szóló tananyag bevezetése volt, amely már a kibővített valóságra épít. Ez a tananyag különösen alkalmas az írni-olvasni tanuló kisdiákok számára. A közeljövőben több izgalmas újdonság várható még, egyrészt a korai fejlesztés terén, másrészt az írás-olvasás tanításában. De ez legyen meglepetés!

Hogyan látja a magyarországi nyelvoktatás piacát, mik a legfőbb trendek?
A nyelvoktatás piaca a válság lassú elmúlásával valószínűleg bővülni fog. A közoktatás átalakítása kettős hatással járt tevékenységünkre: egyrészt az egész napos oktatás némileg megnehezítette azon diákok dolgát, akik iskola után járnak foglalkozásainkra, de közben az iskolák, óvodák vezetői egyre inkább partnert és nem ellenfelet látnak bennünk, aminek különösen örülünk, hiszen ha segítjük, támogatjuk egymást, azzal csak a magyar családok nyernek.

Kiknek ajánlaná és kiknek nem a franchise partnerré válást? Mit tanácsolna az éppen franchise vásárlás előtt álló vállalkozóknak?
A partnerré válást annak ajánljuk, akik nyitottak az új, innovatív megoldásokra, és küldetésüknek érzik a nyelvoktatás megújítását a 21. század követelményeinek megfelelően. Félig tréfásan azt szoktuk mondani, hogy az ideális jelölt olyan angoltanár, aki elvégezte a közgázt, de persze a marketinghez is konyít. A Helen Doron franchise-hoz csatlakozást nem tudjuk olyanoknak ajánlani, akik a területben csak egyszerű befektetést látnak. A nyelviskolai vezetői lét sok munkát jelent, de közben szabad, rugalmas állást is, és sok örömet ad. És ami mindennél fontosabb: bearanyozhatja sok száz, sok ezer magyar gyermek és tinédzser mindennapjait.