Magyarországon 2009 és 2013 között az ötcsillagos hotelek kategóriája mutatta a legnagyobb arányú – átlagosan 61 százalékos – kihasználtságot, melyet a négycsillagos szállodák követtek (53%).
Péntek
2014.11.28.
Jól teljesítettek a magyarországi hotelek az elmúlt öt évben. Évről évre 8 százalékkal több a vendég, minden 5. német.
 

A magyarországi hotelekbe és szállodákba tett látogatások száma egy egészséges, átlagosan évi 8 százalékos növekedést tudhat magának a 2009 és 2013 közötti 5 éves időszak során – számolt be ’Market Pulse in Hungary’ riportjában a HVS nemzetközi hoteltanácsadó cég. Ezt a növekedést elsősorban a külföldi turizmus vezette, amely éves szinten több mint 9 százalékos emelkedést jelentett. Ugyanezen időszak alatt a hazai látogatások száma is pozitív képet mutat, több mint évi 6 százalékkal növekedve.

A magyarországi turizmus növekedésének Németország jelentette az elsőszámú forrását. 2013-ban a német turistákhoz fűződött az összes Magyarországon eltöltött vendégéjszakák 19 százaléka, őket követi Szlovákia, Románia és Ausztria, együttesen 26 százalékot képviselve.

A HVS adatai alapján 2013-ban 5,6 százalékkal nőtt a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez képest – elsősorban a külföldi turisták dinamikus növekedésének köszönhetően, de 2009 és 2013 között a hazai vendégéjszakák száma is évei 6,7 százalékkal emelkedett. A magyar vendégek átlagosan 2,4 napot, míg a külföldiek 2,6 napot tartózkodtak egy-egy látogatás alkalmával. Az elmúlt 5 évben az összes vendégéjszakák száma évente átlagosan 7 százalékkal növekedett, 46,1 százalékos szoba kihasználtság mellett.

A HVS a kilátásokról azt írja, hogy (a kormányzati kiadások visszafogása miatt) a fiskálisösztönzéssel feltámasztott 2013-mas és 2014-es magyar GDP-növekedés lassulását várják a következő néhány negyedévben. Magyarország hazai keresletének felerősödése hasonló kilátásokkal rendelkezik, mint közép-európai társaié, miközben a külső kereslet várhatóan gyenge marad az euro-zóna megrekedt fellendülése miatt.