Eladná közép-európai szállodáit az Accor

Az eladásra kínált szállodák közül 11 saját tulajdonú (összesen 1974 szobával), 17 hotel lízing (3573 szoba), 11 menedzsment (1685 szoba) és 7 franchise (821 szoba) szerződés alapján működik. A felkínált portfólió többsége Budapesten, Prágában, Bukarestben és Varsóban van.
Kedd
2014.10.21.
Európa legnagyobb szállodalánca 142,3 millió eurót kér a saját tulajdonú, illetve lízing és franchise szerződések alapján működtetett szállodákért.
 

Európa legnagyobb szállodalánca, az Accor Csoport 142,3 millió euróért kínálta fel 46 hoteljét az érdekeltségébe tartozó, lengyel hoteloperátor Orbis vállalatnak – közölte a varsói központú vállalat kedden. Az eladásra kínált szállodák közül 11 saját tulajdonú (összesen 1974 szobával), 17 hotel lízing (3573 szoba), 11 menedzsment (1685 szoba) és 7 franchise (821 szoba) szerződés alapján működik. A felkínált portfólió többsége Budapesten, Prágában, Bukarestben és Varsóban van, és az üzlettel az Orbis a franchise szállodalánc kizárólagos licence tulajdonossá válna a régióban. A közlemény szerint az Accor november végéig kizárólagos tárgyalási jogot biztosított az Orbisnak.

Gilles Clavie, az Orbis vezérigazgatója szerint az Accor ajánlata az előzetes elemzések szerint illik az Orbis stratégiájába, és lehetőséget adna egy dinamikusabb növekedés elérésére a Csoport számára. A részletes elemzés és a tárgyalások azonban időt igényelnek, várhatóan a következő hetekben hagyják jóvá vagy utasítják el az ajánlatot.

Varsói elemzők szerint az ügylet előnyös lehet az Orbis számára, mert kiterjeszti működési területét a térségben. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a piac jobban örült volna, ha az Accor nem érdekeltségi körén belüli cégnek ajánlja fel a szállodákat.

A varsói tőzsdén jegyzett Orbis – amely fölött az Accor gyakorolja az irányítási jogokat – Lengyelország vezető idegenforgalmi cége. Jelenleg 68 szállodát üzemeltet Lengyelországban, Litvániában és Lettországban.

Az Accor Európa piacvezető szállodaipari vállalata, világszerte mintegy 3800 hotelt üzemeltet 13 márkanév alatt. A csoport magyarországi leányvállalata az Accor-Pannonia Hotels Zrt., amely 1993 óta van jelen a magyar piacon. Az Accor-Pannonia Hotels Sofitel, Novotel, Mercure és Ibis márkanév alatt üzemeltet szállodákat Magyarországon.