Magyarországon jelenleg 7 Cora hipermarket, 123 Match, és 73 Profi diszkont üzemel.
Szerda
2012.05.02.
Kivonul a Match, Profi és Cora láncokat üzemeltető Delhaize csoport, melynek üzleteit az Auchan, a CBA és a Coop szerezheti meg.
 

A belgiumi székhelyű Delhaize csoport kivonulása már hónapok óta foglalkoztatja az élelmiszer-kereskedelmi szektort. Bár sok minden változott az elmúlt években a magyar FMCG kiskereskedelem területén, de az élmezőnyben ugyanazok az áruházláncok vannak: a bevételek szerinti piacvezető helyet továbbra is a TESCO tartja - a CBA és a Coop előtt. Baldauf László, a CBA elnöke nemrég felhívta a figyelmet a hazai áruházláncok erősödésére és a CBA azon ambíciójára, hogy átvegye a piacvezető helyet a magyar élelmiszerláncok között. Mi sem lehetne logikusabb lépés céljuk eléréséhez, mint az eladásra kínált Match és Profi üzletek átvétele.

A CBA mellett a Coop is bővíteni kívánja üzleteinek számát. Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója megerősítette az MTI-nek, hogy Magyarországról kivonuló multik boltjait veszi meg a Coop csoport. Mind a két vállalat által üzemeltetett bolttípusokat hozzá lehet kapcsolni akár a Match, akár a Profi üzletek profiljához. A Match üzleteknek például a CBA Príma, a Profi diszkontoknak pedig a CBA Cent lehetne a megfelelője. A Coop pedig négy üzlettípusából válogatva (Coop Mini, Coop Maxi, Coop, Coop Szuper) alakíthatná át a felvásárolt üzlethelyiségeket.
- Bonyolult és nagyon kényes tárgyalásokról van szó, amelyek kimenetele a legjobb esetben is két félen áll, ezért megbecsülni sem lehet a befejezések időpontját. – nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Ami viszont már biztos, hogy a francia Auchan csoport felvásárolja a Cora áruházakat üzemeltető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t és annak mind a hét magyarországi üzletét saját színeibe öltözteti. A Cora 2700 fős munkaerő állományát teljes egészében átveszik és így csaknem 8000 dolgozóra emelik alkalmazottjaik számát. Ennek köszönhetően - a két vállalat összesített eredménye alapján - az Auchan a jelenlegi 7. helyről várhatóan az 5. helyre kerül az árbevételek szerinti ranglistán. A felvásárlás eredményeként az Auchan jelen lesz Szolnokon, Szegeden és Debrecenben is, valamint Miskolcon megnyithatja második áruházát.

Forrás: Magyar Nemzet

(a.c.)


Papp Csaba
újságíró