Az Egyesült Államokban tapasztalt problémák egyelőre nem érintik a magyarországi McDonald’s étteremtulajdonosokat. Hazánkban 100 egységgel van jelen a márka, melyeknek felét üzemeltetik franchise partnerek. Az USA-ban 14.278 étterem működik, tízből kilenc franchise rendszerben.
Kedd
05.08.2014
Túlméretezett menü és számos promóció rontja a McDonald’s franchise partnerek üzletét az USA-ban.
 

Amint arról a businessinsider.com korábban beszámolt, a McDonald’s több amerikai franchise partnerének haragját váltotta ki az, hogy a McDonald’s központ kiszélesítette a menüt, és – az étteremtulajdonosok szemszögéből – túlságosan drága új tételekkel és promóciókkal (mint pl. a két hétig ingyen kávé akció) ”bombázza” azt. A franchise központ időről időre felkéri a Janney Capital Markets tanácsadó vállalatot, hogy készítsen egy tanulmányt az Egyesült Államokban, ami feltárja a franchise partner étteremtulajdonosok hangulatát. A legutóbbi eredmény lehangoló lett.
A menü egy katasztrófa mind a franchise partnerek, mind pedig a McDonald’s vendégek számára. Teljesen megöli a szolgáltatások sebességét” – írta egy franchise partner a kérdőívben. „Meg kellene szabadulni egy csomó terméktől, túl sok változata van ugyanis a hamburgereknek, a csirkés ételeknek és a wrapoknak” – mondta el egy másik étteremtulajdonos.

A tanácsadó cég 27 franchise partnert kérdezett meg az amerikai piacon, akik összesen 219 éttermet üzemeltetnek a 14 ezerből. A kérdőív kitöltőit arra is megkérték, hogy egytől-ötig terjedő skálán értékeljék kapcsolatukat a McDonald’s központtal. Az átlagérték 1,73 lett – egy új minimum a kérdőív történelmében (az eddigi legalacsonyabb átlagpontszám 2,2 volt).  

A McDonald’s vezetés tisztában van vele, hogy hiba történt a menü tervezése során. Tim Fenton operatív igazgató már januárban elismerte, hogy túl bonyolult menüt alakítottak ki azáltal, hogy túl sok új terméket vezettek be túl tövid idő alatt, és nem hagyták ”levegőhöz jutni” a franchise partnereket.

Ez idáig a gyorsétterem óriás üzlete az egyszerűségre és hatékonyságra épült, amit a tradicionális menü is jól mutatott. Mióta Ben Thompson 2012-ben váltotta elődjét az elnöki székben, egyre több új ötlet és menü-alakítás kezdett megvalósulni. Azonban ezek a ”konyhaforradalmak” nem hoztak magasabb profitot. Az idei első negyedévben például a McDonald’s értékesítései két százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Az amerikai franchise partnerek által tapasztalt problémák egyelőre nincsenek hatással a magyarországi étteremtulajdonosokra, hiszen – annak ellenére, hogy az amerikai és a magyar franchise partnerek azonos márkanév alatt tevékenykednek – a két piac teljesen különböző. Ugyanakkor a menü kiszélesítése és átalakítása Magyarországon is kockázatot jelenthet, az ebből eredő ”komplikációk” valószínűleg senkinek nem tennének jót. A hagyományos menü megtartásával pedig a vásárlóknak is könnyebb dolguk van a márka és a megszokott termékek azonosításában.


népszerű a fórumban

Új dizájn, új üzlet

Ideje felfedezni a Subway® franchise hálózatában rejlő üzleti lehetőséget! Konferenciát szervez a Subway Budapesten, hogy megosszák tapasztalataikat mindazokkal,...

1 hozzászólás
utolsó 06.03.2018
Az étteremlánc, amely még Barack Obamát is rajongói közt tudhatja

Azoknak, akik érdekeltek a Five Guys által kínált franchise lehetőségekben, érdemes ellátogatniuk a hálózat honlapjára: www.fiveguys.com/franchising.

1 hozzászólás
utolsó 04.10.2016
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 22.08.2016
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 02.08.2014
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 07.11.2013
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 24.10.2013
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 15.07.2013
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 15.07.2013