2014.06.04.

1500 McDonald’s franchise partnereknek

A gyorsétterem óriásnak van terve a csökkenő profitok ellen: refranchising. Világszerte 1500 saját éttermet adnak át franchise partnereknek.

A McDonald’s bejelentette azon tervét, hogy 2016 végéig legalább 1500 vállalati tulajdonú éttermét fogja értékesíteni franchise partnereknek. A szóban forgó éttermek elsősorban az Egyesült Államokon kívül kerülnek átadásra, Európában, a Közel-Keleten, Afrikban és az ázsiai régióban. A refranchising stratégia felerősítése több mint 50 százalékos növekedést jelent a McDonald’s refranchising tevékenységében az előző három éves időszakhoz képest.

McDonald's étterem Fotó McDonald's

A világ vezető gyorséttermi hálózata 119 országban több mint 69 millió vásárlót szolgál ki naponta. A globálisan több mint 34 ezer McDonald’s étterem 80 százalékát helyi vállalkozók – franchise partnerek – üzemeltetik.

Jelenleg a McDonald’s éttermek több mint 80 százalékát üzemeltetik franchise partnerek világszerte. Ez az arány a nemzetközi, Egyesült Államokon kívüli piacokon valamivel alacsonyabb (a hálózat harmadik legnagyobb piacának számító Kínában pl. csak 5%). Ezen kíván javítani a gyorsétterem óriás, az 1500 étterem átadása – a több mint 14.800 nemzetközi étteremből – nagy ugrásnak számít és számottevő a refranchising folyamatban.

A McDonald’s-nak az utóbbi időben küzdenie kellett, hogy tudja tartani az iramot a versenytárakkal szemben. Áprilisban jelentette be a hálózat idei első negyedéves eredményeit – az elemzői várakozásoktól elmaradó nyereség 1,2 milliárd dollár lett, 5,2 százalékkal csökkenve 2013-hoz képest.

A refranchising egy bevett stratégia a franchise hálózatok között a bevételek növelése érdekben. Az idei év elején ért véget például a Burger King refranchising stratégiája (amely során 3 év alatt összesen 519 éttermet adtak át franchise partnereknek), aminek köszönhetően tízszeresére nőtt a vállalat nyeresége 2013-ban. A Wendy’s szintén a vállalati üzletek csökkentésének folyamatát követi, az ő esetükben a refranchising összesen 415 éttermet érint.

 

1500 McDonald’s franchise partnereknek

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank