2014.05.02.

400 millió felszolgált kávé

Az értékesítésben és a profitban is kétszámjegyű növekedést ért el a világ második legnagyobb kávézólánca, a Costa Coffee.

A Costa 1755 nagy-britanniai üzletének forgalma, a február 27-vel véget ért pénzügyi évben, 16,4százalékkal nőtt az előző évhez képest (5,7 százalékkal az egy évnél régebb óta működő egységek esetén) és 177 új kávézót nyitott hazai piacán a kávézóhálózat. A nemzetközi piacokon összesen 167 nyitást (és 955 új Costa Express kávégépet) könyvelhetett el a tavalyi évben, amivel a Costa február végén már 2861 egységgel rendelkezett. A hálózat nemzetközi értékesítései (a tavalyi egymilliárd fontos álomhatár átlépése után) idén – 19,4 százalékos növekedéssel – 1,2 milliárd fontot tettek ki.

Costa Coffee Fotó Costa Coffee

Ismét egy jó évet tudhat maga mögött a Costa franchise, 109,8 millió fontos hálózatszintű nyeresége 21,9 százalékkal múlja felül az előző évit.

A Costa összesen 400 millió kávét értékesített a tavalyi év során, 80 millióval többet, mint a megelőző évben.
A Costa vegyes eredményeket ért el a nemzetközi piacokon. Franchise üzletünk jól teljesített, különösképp a Közép-Keleten és Írországban. Európában, a lengyel piac gördített elénk sok akadályt, ezért egy új, ’kilábaló’ stratégiát vezettünk be. 15 veszteséges üzletet bezártunk, folytattuk a Coffeeheaven üzletek re-branding folyamatát és a termékfejlesztésre összpontosítottunk. Franciaországban jelenleg két franchise és négy, nemrég megnyitott saját kávézóval rendelkezünk. Ugyan még korai szakaszban járunk, de elégedettek vagyunk a próbaidőszak eredményeivel és további öt üzlet megnyitását tervezzük még idén” – ismertette az EMEI piac áttekintése során a tulajdonos Whitbread csoport. A vállalat világszerte kb. 300 új kávézó megnyitását tervezi a 2014/15-ös üzleti évben.

Az első Costa Coffee kávézót egy olasz testvérpár, Sergio és Bruno Costa nyitotta 1971-ben, Londonban. A vállalkozás 40 év alatt a világ második legnagyobb kávézóláncává nőtte ki magát, jelenleg közel 3000 kávézót üzemeltetnek összesen 30 országban. A franchise hálózat a 2012/13-mas üzleti évben átlépte a történelmi egymilliárd fontos értékesítési határt, valamint bejelentette: 2018-ig duplájára, 2 milliárd angol fontra növelné bevételeit, tovább élesítve a globális versenyt riválisával, a Starbucksszal szemben.

Magyarországon 2008-ban jelent meg a hálózat, jelenleg 13 Costa Coffee üzemel, 12 Pest megyében és egy pedig Nyíregyházán.

400 millió felszolgált kávé

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank