2014.01.13.

Franchise a magasban

A Dinner in the Sky már 47 országban várja a vacsoravendégeket - 50 méteres magasságban. Idén elindul az első állandó ”légi-étterem” is.

Úgy hangzik, mint egy álom – vagy rémálom. Egy asztalnál ül magasan a föld felett, a szellő csiklandozza a semmibe lógó lábát, ahogy belevág a steak szeletbe és hörpint egyet a kellemes borból, miközben a felhők alatt előtáruló tájat fürkészi.
Az elmúlt jó pár évben ez a forgatókönyv volt a valóság egy belga alapítású vállalat, a Dinner in the Sky vendégeinek. A vállalkozás egy daru segítségével 40-50 magasban kifüggesztett asztalnál látja vendégül a kalandot és gasztronómiát ötvözni vágyókat. A Dinner in the Sky 2007-es alapítása óta a koncepció már bejárta az egész világot, ma 47 országban kínálja szolgáltatásait a legkülönbözőbb helyszíneken. Nemrég, a márka amerikai franchise partnere pedig megnyitotta az első állandó Dinner in the Sky helyszínt.

Dinner in the Sky rendezvény Budapesten Fotó Dinnerinthesky.com

Magyarországon 2008 óta kínálja szolgáltatásait a Dinner in the Sky baráti-, üzleti- és partnertalálkozókhoz, céges rendezvényekhez, eljegyzéshez, tv felvételekhez a legkülönbözőbb helyszíneken, mint pl. a budapesti Hősök tere, a rakpart, Domony völgy, outlet megnyitó, stb.

A Dinner in the Sky koncepció megszületése 2007-ben történt, amikor David Ghysels, egy marketing és kommunikációs vállalat tulajdonosa, valamint Stefan Kerkhofs bungee-jumping programszervező és vállalkozó összeálltak, hogy kidolgozzanak egy, a levegőben megtartott vacsora eseményt a Jeunes Restaurateurs d'Europe szövetség számára. A szó hamar lábra kelt a teljesen egyedi és újfajta akcióról, és hamarosan a duót a világ minden tájáról megkeresték, hogy megtudják, hogyan lehetne utánuk csinálni. Az alapítóknak ekkor jött a franchise rendszer kidolgozásának a gondolata.

Az első állandó helyszín

A hálózat amerikai franchise partnerei, Janeen Hinden és megboldogult férje, Michael (korábban egy Las Vegas-i esküvői kápolna, egy programszervező iroda és vendéglátó vállalkozás tulajdonosai) 2008-ban egy kiállításon bukkantak rá a Dinner in the Sky standra, és egyből úgy érezték, hogy a koncepció tökéletes attrakció lehetne szülővárosukban. Egy barátoknak és üzleti partnereknek rendezett Újévi buli keretében tesztelték is az ötletet, ami után rengeteg vendég biztosította őket arról, hogy újra részt vennének ilyen eseményen, sőt hoznák barátaikat is – Hindenben ekkor tudatosult, hogy a Dinner in the Sky akár egy állandó program is lehetne a városban. Így hát kibéreltek egy darut és tartottak egy három hónapos próbaidőszakot, ami Hinden és több visszatérő vendég véleménye szerint is nagyszerűen, óriási médiafigyelem mellett zajlott le.

Ezt követően a házaspár úgy döntött megszabadulnak a költséges daruktól és építenek két állandó Dinner in the Sky tornyot egy-egy asztallal, amelyek egy este alatt többször is felemelhetők és leengedhetők. Michael 2011-ben meghalt, de Janeen folytatta a koncepció kidolgozását, több mint egy évet töltve az 5 millió dolláros projekt műszaki és mérnöki kivitelezésével, amely különböző minősítéseket és bizonyítványokat is megkövetelt. Ugyan a nyitást már több alkalommal is elhalasztották, idén már szolgálnak majd fel vacsorát a Las Vegas-i égen.

A várakozások alapján a legtöbb este egy-két bátorság-építő koktéllal kezdődik majd a földön, a két torony között kialakított lounge részben. A legtöbb étel elkészítése szintén lent történik. Ezután maximum 44, személyenként 500 dolláros jegyet fizető vendéget rögzítenek a két asztal körüli székekhez és felemelkednek 50 méter magasba. Egy este alatt háromszor 90 percben ismétlik meg a mutatványt.

A hálózatalapító Ghysels is támogatja a koncepciót és közelről szemléli az eseményeket, mielőtt más helyszíneken is kialakítanak állandó Dinner in the Sky éttermeket. „Ez ország függő. A Dinner in the Sky egy globális koncepció, de minden országban a helyi szokásokhoz, kereskedelmi potenciálhoz és időjárási viszonyokhoz igazítva kell bevezetni. Valószínűleg megmarad marketing eszköznek azokban az országokban, ahol nincs 250 nap jó idő egy évben. De különböző körülmények közt, más városokban is kinőheti magát egy állandó, ugyanakkor különleges éttermi koncepcióvá” – mondta el az alapító.

Mindenesetre a Las Vegas-i, első állandó helyszín várólistájára már most több mint 3500-an iratkoztak fel és több mint 1000 vállalat fejezte ki érdeklődését rendezvényszervezés céljából.

Forrás: Entrepreneur.com

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank