Franchise trendek 2014-ben

A végleges rangsor elkészítését 2013 júliusában kezdték meg annak a 853 hálózatnak a vizsgálatával, amelyek rendelkeznek legalább 10 franchise egységgel, valamint jelenleg is aktívan keresnek franchise átvevőket. Mérettől és éves forgalomtól függetlenül, minden franchise hálózat egységes kritéria-rendszer alapján került elbírálásra. A legfontosabb tényezők többek közt a pénzügyi stabilitás, a növekedési ütem és a rendszerméret voltak, de figyelembe vették az ágazatban eltöltött évek számát, indulóköltségeket, a szerződésbontások százalékos arányát is.
Kedd
2014.01.07.
Öt vezető franchise ágazat, valamint azok a trendek, amik ezen szegmensek növekedését segítik.
 

Az Entrepreneur magazin franchise szakértői immár 35. alkalommal állították össze a ’Top 500 Franchise’ listát, amely a legvonzóbb amerikai franchise hálózatokat hivatott rangsorolni. Ezek a hálózatok jelentős globális kiterjedtséggel rendelkeznek, és nagy hatással vannak nemcsak az amerikai, de a világ franchise piacaira is. Az idei ötszázas lista sok szempontból jól mutatja be a franchise piac változásait a megelőző évekhez képest (egy év alatt például az 500 hálózat összesen 8332 új üzletet, szolgáltató/értékesítési pontot hozott létre az Egyesült Államokon kívül), így többek közt következtethetünk az aktuális franchise piaci trendekre, valamint azokra a szegmensekre, iparágakra, amelyek jelentős fejlődésen mentek át vagy mennek át jelenleg is.
A következőkben bemutatjuk az Entrepreneur.com által, az ötszázas lista alapján kiemelt öt vezető franchise ágazatot , valamint azokat a trendeket, amik ezen szegmensek növekedését segítik.

Gyermekoktatás
A gyermek-központú franchise hálózatok folyamatos sikere az elmúlt években bizonyítéka annak, hogy a szülők mindig készek áldozatot hozni utódjaik fejlődéséért. És köszönhetően a franchisenak, erre van lehetőségük bőven – a korai gyermekgondozástól kezdve a hagyományos oktatási és nyelvtanulási programokon át a fitnesz, rekreáció és gazdaságtan egyre változatosabb választékáig.

Az idei évben a szegmens egyik legnépszerűbb irányzata a tudományos és mérnöki programok. Példának okáért a Bricks 4 Kidz franchise olyan 3-13+ éveseknek szóló csoportos foglalkozásokat kínál, ahol mérnökök és építészek által összeállított programok keretében, LEGO segítségével építenek és tanulnak a gyerekek. A vállalat 2009 óta működik franchise rendszerben, idén a legdinamikusabban fejlődő hálózatnak választották.

Étterem
Az éttermi, gyorséttermi franchise-ok dominálnak az 500 franchise hálózat között, ők adják az első tíz helyezett felét, az összes vállalatnak pedig több mint a negyedét. Ez persze nem nagy meglepetés, hiszen az ágazatot képviseli egyik-másik legidősebb és legnagyobb franchise is. Ugyanakkor számos új versenyző is van, és a kisebb franchise rendszerekkel is egyre inkább számolni kell.

Az olyan ”alappillérek”, mint a szendvicsek, burgerek és a pizza továbbra is erősek, és valószínűleg mindig azok lesznek. De úgy tűnik, hogy olyan koncepciók is tartósan megvethetik a lábukat a szegmensben, mint a hóbortként indult fagyasztott joghurt franchise-ok. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre nagyobb szerephez jutnak a joghurt alapú termékekre építő rendszerek.

Egy másik kirajzolódni látszó irányzat az értékesítő automaták telepítése. Ugyan egy olyan szegmensről van szó, amelyet a múltban már száműztek a franchise világából, azonban idén három vállalat is bekerült a legjobb 500 közé, a jövőben pedig mások is a nyomukba léphetnek.

Fitnesz
Összesen 20 fitnesz franchise került fel az idei rangsorba, héttel több előző évhez képest (úgy, hogy a hálózatok fele kevesebb, mint öt éve indította el franchise rendszerét). A végső bizonyíték a kategória jelentőségére az Anytime Fitness, amely 12 évvel alapítása után első helyen végzett a teljes, ötszázas rangsorban.

Sokak számára a fitnesz ágazatban a gyors növekedés motorja az az üzleti terv, ami jóval alacsonyabb kezdőtőkét követel meg franchise partnereitől, mint a hagyományos edzőtermek. Egyúttal több és változatosabb szolgáltatásokat, fitnesz lehetőségeket is kínálnak, mint például a tánc, harcművészet, jóga, stb.

Idősgondozás
21, az ötszázas listában szereplő (és több további jelölt) vállalattal az idősgondozás az egyik legnagyobb kategóriává vált idén a Franchise 500 listán, méghozzá úgy, hogy növekedése, dinamikája egyelőre nem mutatja semmilyen jelét bármilyen jövőbeli megtorpanásnak, és különösképpen Amerikában nő a szegmens támogatottsága, ahogy a 65 év feletti korosztály egyre gyarapszik.

A nem-gyógyászati otthonok segítenek az időseknek megőrizni függetlenségüket, és ez az elsőszámú szolgáltatás, amit a kategória franchise hálózatai kínálnak. Az elmúlt években azonban több vállalat is bővítette szolgáltatásai körét, például egészségügyi ellátással és személyzettel, idős költöztetéssel.

Személyes elektronika
Az elektronikai bolthálózatok népszerűsége alábbhagyott az elmúlt pár évben, de az okos telefonok és tabletek felemelkedése egy teljesen úgy piaci rést teremtett, ami mint egy pohár víz, úgy kellett a szegmensnek. Ugyan egyelőre csak néhány van belőlük, de gyorsan fejlődnek és egyre előrébb kerülnek a rangsorban a személyes elektronikát, tartozékokat értékesítő és javító franchise hálózatok. A következő években biztosan fognak érkezni további versenyzők is.

Forrás: Tracy Stapp Herold, Entrepreneur magazin


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.