A Paprika orosz és magyar tulajdonosai azt tervezik, hogy 2014 végére minden egymilliónál nagyobb lélekszámú orosz városban - Szentpétervártól kezdve Volgográdon át Cseljabinszkig - lesz egy Paprika-bolt.
Hétfő
2014.01.06.
A jövőben azokra az orosz vállalkozókra számítanak, akik franchise rendszerben üzemeltetnének magyar élelmiszereket forgalmazó boltot.
 

Eredetileg úgy volt, hogy a 2013. nyári moszkvai nyitás után szeptember végén, Szentpéterváron hoz létre újabb boltot a magyar Paprika üzletlánc, ám az engedélyezés csúszása miatt ez már idén, január első napjaiban fog megvalósulni - tudta meg a Heti Válasz Kiss Szilárdtól, hazánk FÁK-országokba delegált miniszteri megbízottjától.

„Az orosz vásárlók kimagasló érdeklődést mutatnak a magyar élelmiszerek iránt" - optimizmusát erre alapozza Kiss Szilárd, aki két orosz üzletembert is megnyert a tervének: az egyik a CentroCredit Bank tulajdonosa, a másik pedig a vezetője. Ezek után nem meglepő, hogy az induláshoz az 1989-ben alapított magánbank adta a hitelt, s mivel az alaptőkén kívül minden költséget ebből fedeznek, ezért állami támogatásért egyik országban sem kellett kuncsorogni.

Az első - a magyar kiskereskedelmi üzletlánc zászlóshajójaként - Moszkvában nyitott Paprika bolt már beindulni látszik. „A napi 157 ezer rubeles, azaz mintegy egymillió forintos forgalom fedezi az áruk és kölcsön ellenértékét, valamint a dolgozók munkabérét, így félév elteltével decemberre nullszaldóssá vált a vállalkozás. Ez azt mutatja, hogy Oroszországban van kereslet a magyar termékekre" - mondta el a miniszteri megbízott.

A Paprika cégcsoportot hivatalosan még 2012 decemberében jegyezték be az orosz cégbíróságok, azonban hosszú előkészítésre volt szükség ahhoz, hogy az áruházlánc végül elinduljon. Kiss Szilárd a továbblépésben kiterjedt üzleti kapcsolataira, s legfőképpen azokra a régi orosz ismerőseire, partnereire támaszkodna, akik hajlandóak lennének franchise-rendszerben működő, magyar élelmiszereket forgalmazó boltot üzemeltetni.