2013.12.27.

Vissza a franchise modellhez

A Coca-Cola Co. bejelentette észak-amerikai üzletének átszervezését annak érdekében, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon franchise koncepciója.

A vállalat működési struktúrájának tavalyi, sikeres átszervezését követően, a Coca-Cola további lépéseket tesz, hogy felgyorsítsa ’refranchising’ programját (a saját tulajdonú palackozó üzemek, technológiák működtetési és használati jogainak átadása) a független palackozó partnerekkel. 2014. január elsejétől az integrált észak-amerikai üzletet különválasztják, amely két működési divíziót – a Coca-Cola Észak Amerikát és a Coca-Cola Refreshment – fog eredményezni. „Az átszervezés reprezentálja a tavaly bejelentett üzletfejlesztés következő lépését és nemzetközi tevékenységünk további erősítését” – mondta el Muhtar Kent ügyvezető igazgató, aki hozzátette – „Úgy alakítottuk üzletünket, hogy támogassa refranchising koncepciónkat, racionalizálja a jelentési útvonalakat és rugalmasságot biztosítson a jövőben.”

Fotó Coca-Cola Co.

A Coca-Cola Co. 2010-ben vásárolta meg legnagyobb amerikai palackozóját 12,3 milliárd dollárért, bebiztosítva ezzel a termelés és disztribúció feletti ellenőrzést. Idén áprilisban a vállalat bejelentette, hogy visszatérne franchise modelljéhez és elindítja ’refranchising’ programját.

„Most abban a pozícióban vagyunk, hogy egy rugalmasabb működtetési rendszert vezessünk be, valamint hogy visszatérjünk egy hagyományos vállalati és palackozó modellhez Észak-Amerikában… Mindezzel erősíteni és felgyorsítani kívánjuk palackozó rendszerünk franchise hálózattá alakítását az elsőszámú piacunkon” – mondta el nyilatkozatban Muhtar Kent.

A Coca-Cola áprilisban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban visszatérne a franchise modellhez, aminek keretében független vállalkozások szállítanák az italokat a helyi üzletekbe. A franchise programmal és szerkezeti átalakítással a vállalat csökkentheti a raktárak és a disztribúciós hálózat fenntartásával kapcsolatos költségeit, miközben megőrzi az ellenőrzést a palackozási folyamat felett.

A Coca-Cola bejelentette egyúttal azt is, hogy amerikai igazgatója Steve Cahillane távozik a vállalattól. Cahillane-t tartották Muhtar Kent vezérigazgató lehetséges utódjának – most Ahmet Bozer, a Coca-Cola International elnöke (aki az átszervezésben a latin-amerikai régióért lesz felelős) egyértelműen Kent következő kiszemeltje.

Vissza a franchise modellhez

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank