2013.09.09.

Franchise piaci kitekintés - Szerbia

A volt Jugoszlávia országainak franchise piaca még viszonylag gyerekcipőben jár, azonban rendkívül gyors fejlődést mutatott az elmúlt években.

2012 őszén indult el Szerbiában a Franchising.hu testvér-oldala, a nemzetközi PROFIT system csoporthoz tartozó Franchising.rs. Déli szomszédunk, valamint az adriai-régió franchise piaca még viszonylag gyerekcipőben jár, azonban rendkívül gyors fejlődést mutatott az elmúlt években. A legerősebb külföldi hálózatok az elmúlt tíz évben hódították meg az országot, olyan ismert márkák jelentek meg, mint a Zara, H&M Mango, Springfield, Oviesse, Office 1 Superstore, stb., de többek közt a két legnagyobb magyar franchise hálózat – a CBA és a Fornetti – is betört a szerb piacra. Az első évfordulóhoz közeledve kérdeztük a PROFIT system - Szerbia ügyvezetőjét, Igor Bogojevic-et a franchise piac fejlesztéséről a régióban.

Igor Bogojevic - PROFIT system, Szerbia Fotó PROFIT system

Becslések alapján jelenleg 170 franchise rendszer működik Szerbiában, amelyek 70 százaléka nemzetközi hálózat.

Hogyan értékelné az elmúlt közel egy év történéseit, valamint a piac nyújtotta lehetőségeket Szerbiában és az adriai régióban?
Fontos szem előtt tartani, hogy az adriai régió jelenleg hét különböző országból tevődik össze, ami hét különböző gazdaságot és jogi környezetet jelent. Mi tudjuk, hogy a jövőben a régió valószínűleg újra egy piac lesz, különösen az EU integrációs folyamatok égisze alatt. De még nem most. Jelenleg külön-külön egyik ország sem kiemelkedően érdekes a külföldi befektetőknek, franchise hálózatoknak – Szerbia a legnagyobb az országok közül, mindössze hétmilliós lakossággal. A régió egészében ugyanakkor nagy lehetőségek rejlenek, de hosszú utat kell megtenni. Jó példa erre franchise portálunk, ugyanis egy regionális web oldal kiépítésén dolgozunk, ez a cél. Jelenleg két nyelven (szerbül és horvátul), két különböző domain név alatt, közel azonos tartalommal működtetjük a portálokat, azonban Szerbia és Horvátország nem ugyanaz a piac! Ahogy említettem, a jogi és gazdasági környezet különböző, Horvátország már EU-tag, Szerbia még nem, stb. Mindezeken felül pedig rengeteg történelmi akadály is van, hiszen kevesebb mint 20 évvel ezelőtt – a volt Jugoszlávia feloszlását követően – a két ország a polgárháború ellentétes oldalán állt, érthető tehát, hogy sok a nyitott seb.
Ugyanakkor mi vagyunk az egyetlen franchise szolgáltatásokra szakosodott cég a régióban, aki mind a hazai, mind pedig a külföldi franchise szereplőknek színteret biztosít a fejlődéshez, így innen nézve nagyszerű lehetőségek állnak előttünk.

Népszerű téma a franchise a médiában?
Nem igazán. Általánosságban hiány van a médiában üzleti és gazdasági témákból, a politikai és bulvár hírek dominálnak. Ezen kívül az üzleti lapok szegényesek – nagyrészt általános információt vagy fizetett, PR szövegeket hoznak le. Talán Horvátországban valamivel jobb a helyzet, de a legnagyobb figyelem a nagyvállalatoknak jut, a kis- és középvállalkozások helyett. Ugyanez a helyzet a franchise esetén is: információhiány, kevés tudásanyag és szegényes média megjelenés.

Mekkora a franchise piac Szerbiában?
A becsléseink alapján jelenleg 170 franchise rendszer működik az országban, mindössze 54 (30%) hazai alapítású, míg a maradék 70% nemzetközi hálózat. A gazdasági ágazatok alapján 100 hálózat a kereskedelmi, míg 70 a szolgáltatási szektorban tevékenykedik.

Mennyire van jelen az emberek, még inkább a vállalkozók tudatában a franchise?
A legtöbb esetben van valami elképzelésük a franchise-ról, de ezek általában tévesek. Ugyan a franchise-nak tradíciója van a régióban (több franchise óriás, mint például a McDonald’s már a kommunizmus idején is jelen volt), de ami a volt Jugoszlávia felbomlása után történt – polgárháború, ENSZ szankciók Szerbiára, NATO bombázás, stb. – visszarepített minket az egész elejére. A nehéz évek alatt a vállalkozók kénytelenek voltak sok „nem-piaci”, egyedi szokás adaptálására a túlélés érdekében. Most fizetjük meg ennek az árát: alacsony szintű, kevés jó gyakorlat és minőségi tudás. Azonban a franchise utóbbi években tapasztalt fejlődése (ami elsősorban az ismert külföldi márkák megjelenésének köszönhető) arra enged következtetni, hogy a közeljövőben a régió franchise piaca versenyképes lesz Közép-Európában és az első szerb hálózatok megjelenhetnek a nemzetközi piacokon is, ami egy pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

Franchise piaci kitekintés - Szerbia

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank