2013.09.30.

A legjobb franchise-ok rangsora

Gyakran találkozunk manipulációval, ezért érdemes a statisztikákat óvatosan kezelni. Sok rangsor rossz következtetésekhez vezet.

Sokan, akik egy franchise licence megvásárlásában gondolkoznak megkérdezték már, hogyan kell, hogyan lehet kiválasztani a legjobb franchise ajánlatot. Az én javaslatom, hogy először alaposan gondoljuk végig, milyen típusú üzlet illik hozzánk. A következő pár évet valamilyen ötletre/koncepcióra épülő üzleti tevékenységnek szenteljük, ebben fogunk élni, ezért a döntésnek a teljes együttműködés ideje alatt kielégítőnek és testhezállónak kéne lennie számunkra. Ezután a józan ész használatával kell számba venni a különböző koncepciókat, megvizsgálni az egyes franchise ötletek népszerűségét az ügyfelek, valamint a franchise partnerek körében. Nem szabad elfeledkezni a pénzügyi elemzésről sem. Franchise esetében ehhez használhatjuk a franchise átadó adatait, előrejelzéseit: milyen bevételekre számíthatunk az induláskor, majd pedig később, és ezek milyen magasak lehetnek. Érdemes számba venni a működési költségek, munkabérek és bérleti díjak mértékét is. A kapott adatok alapján meg kell tudni határozni, hogy az üzlet mikortól termel nyereséget és a jövőben ez hova fejlődhet még. Természetesen meg kell győződni, hogy a franchise átadótól kapott adatok hitelesek, illetve a franchise központ és a vezetők olyan szemlélettel, értékekkel irányítanak-e, amelyek hozzánk közel állnak. Kölcsönös tisztelettel lehet legyőzni a jövőben felmerülő esetleges nehézségeket, míg a szimpátia hiánya az elején, rossz szerencsét jelent a későbbiekben.

Michal Wisniewski, PROFIT system Fotó PROFIT system

Michal Wisniewski - franchise tanácsadás igazgató, PROFIT system.

Lehetséges egy olyan egyszerű rangsor elkészítése, aminek segítségével biztosan a jobb franchise ajánlatot választhatja? Én sok erre törekvő rangsorral találkoztam és mindegyik sikertelennek bizonyult. Egy weboldal például elérhetővé tett egy szavazási opciót, amelynek segítségével a portálra ellátogatók megjelölhették az általuk legjobbnak tartott franchise ajánlatokat. Ahogy az sejthető, a legjobbak végül azok a franchise hálózatok lettek, amelyek tulajdonosai a leginkább eltökéltek voltak a franchise partnerek felkutatásában, ezért sok időt és energiát áldoztak saját projektjeik szavaztatására. Egy másik elgondolás a franchise hálózatok növekedését, új egységek/értékesítési pontok nyitását elemezte. Természetes, hogy a rangsort az alacsony befektetést igénylő üzleti ötletek nyerték. Jóval könnyebb olyan tíz új partnert találni, akik nyitnak egy-egy hot-dogos standot, mint egyet, aki egy éttermet visz. De egy étterem jóval nagyobb nyereséget is tud termelni.

Sokkal veszélyesebb viszont az a tény, hogy általában ezek a rangsorok azokat a hálózatokat tüntetik fel a legjobbnak, amelyek a mennyiségre fókuszálnak, a minőség helyett. Egy pár éve az egyik pénzügyi magazin összeállította a bankszektor leggyorsabban fejlődő franchise hálózatainak rangsorát. Azok, akik ebben a rangsorban elől végeztek, a következő évben a legtöbb bankfiók-bezárást szenvedték el. Ők nem törődtek az ideális helyszín kiválasztásával, a termékek megfelelő összeállításával vagy a franchise partnerek és alkalmazottaik képzésével, mindössze megpróbáltak a lehető leggyorsabban új egységeket nyitni. A piac azonban ellenőrzi és ”hitelesíti”, amit a franchise tulajdonos elhanyagolt.

Ezért van az, hogy én jobban értékelem azokat a társaságokat, amelyek nem nyernek a rangsorokban, mert a fejlesztés, növekedés ugyan lassabban, de sokkal ésszerűbben történik. Hogyan találjuk meg ezeket a franchise-okat? A józan, ésszerű tanulmányozással. Sokszor segítségünkre lehet a Magyar Franchise Szövetség által kiállított igazolvány (ami az Etikai Kódex követelményeinek való megfelelést jelenti), valamint a hosszabb működés a piacon. Érdemes elemezni a franchise átadótól kapott adatokat és a franchise szerződést átnézettetni egy ügyvéddel. Ne feledjük, jogunk van ahhoz, hogy minden aggályunkat, kétségünket kielégítő válaszokat kapjunk. Ha ezeket nem kapjuk meg, akkor valószínűleg egy másik üzleti lehetőséget/koncepciót kell keresni.

Michal Wisniewski

A legjobb franchise-ok rangsora

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank