2013.08.27.

Gyorsétterembe oltott amerikai álom

Közel félévszázada indult az első Subway. Nemrég Romániában megnyitott a négyezredik európai étterem.

Mérföldkőhöz érkezett a Subway franchise, amely a bukaresti Gara de Nord pályaudvaron nyílt egységgel négyezerre növelte éttermeinek számát Európában. A Subway franchise partnereként az étterem tulajdonosa egy étkeztetési szolgáltatásokat kínáló kiskereskedő, az LS Travel Retail. Az LS Travel több éttermet is üzemeltet forgalmas vasútállomásokon, pályaudvarok közelében. „Nagy megtiszteltetés a 4000. európai Subway tulajdonosának lenni. A vásárlók imádják azokat a lehetőségeket, amelyek közül választhatnak, és mindig élvezik, hogy kedvük szerint készítjük el szendvicsüket. Ez a tökéletes étkezési opció útközben” – nyilatkozta Madalina Grama üzletvezető.

Fotó Subway

A hálózat még idén szeretne megjelenni Lettországban, Litvániában, Grúziában és Ukrajnában is. Ukrajna hasonló potenciállal rendelkezik, mint Románia, ahol a 2012 áprilisában indított első étterem óta további 15 Subway nyitott meg.

Az első európai Subway 1996-ban nyílt Brightonban, ma Európában a franchise hálózat 31 országban van jelen éttermeivel, Izlandtól Oroszországig. A román fővárosban nyílt jubileumi étterem jól mutatja, hogy Európa fontos piaca a hálózatnak. „A Subway már több mint 4000 étteremmel rendelkezik Európában, ahol a kontinens recessziója és ingatag fellendülése idején is folytatta dinamikus növekedését” – nyilatkozta egy interjúban regionális igazgató asszisztens, Mike Charest, aki hozzátette „Észak-Amerika után Európa a legerősebb, leggyorsabban növekvő nemzetközi piac a Subway számára és ez továbbra is így lesz.”

Magyarországon 2005-ben jelent meg a hálózat és – a hamarosan nyíló két új étteremmel – már 16-ra nő a Subway egységek száma hazánkban. A két legújabb ”családtag” Budapesten és Szegeden kerül kialakításra. A gyorsétterem lánc hosszú távú tervei értelmében 2020-ig közel 100 étterem fog működni Magyarországon.

--

A Subway sztori
1965-ben a 17 éves Fred DeLuca egy piknik során megkérdezte a család egy barátját, Dr. Buck-ot, nem tud-e valami megoldást arra, hogyan tudná előteremteni az egyetemhez szükséges pénzt. Dr. Buck ekkor azt tanácsolta a fiatal DeLucának, hogy nyisson egy ’submarine’ szendvics üzletet. A fiatal DeLuca a Dr. Bucktól kapott ezerdolláros csekkel a zsebében megnyitotta első – friss salátákat és húsokat speciális kenyérben kínáló – szendvics bárját a connecticuti Bridgeport-nál. A többi már történelem.

Gyorsétterembe oltott amerikai álom

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank